Вие сте тук: Начало Архив Проекти "Античен театър - Пловдив" - "Подобряване на градската среда" по проект "Красива България" 2011

"Античен театър - Пловдив" - "Подобряване на градската среда" по проект "Красива България" 2011

За втора поредна година Областна администрация – Пловдив, кандидатства по проект „Красива България”. На 15.03.2011 г. е подписано споразумение между Областна администрация Пловдив и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнението на проект "Античен театър-Пловдив".Проектът е по Мярка 01-"Подобряване на градската среда" на проект "Красива България", 2011г. Изготвен е по основание одобрениe НИНКН технически инвестиционни проекти за обект Античен театър.
"Античен театър - Пловдив" - "Подобряване на градската среда" по проект "Красива България" 2011

Античен театър - Пловдив

В рамките на проекта ще бъдат извършени следните строително-ремонтни дейности:

  • Архитектурно-строителни и консервационно - реставрационни дейности на подобект "Северен подход"
  • Изграждане на осветлението на северния подход
  • Частичен ремонт на компрометирани части от сцената, чрез подмяна на силно компрометирано дървено дюшеме
  • Изграждане на нови санитарни възли

Античен театър

На 15.03.2011 г. е подписано споразумение между Областна администрация Пловдив и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнението на проект "Античен театър - Пловдив". Проектът е по Мярка 01-"Подобряване на градската среда" на проект "Красива България", 2011г. Изготвен е по основание одобрениe НИНКН технически инвестиционни проекти за обект Античен театър.

Финансиране

Общата стойност на проекта е 190 052 лв., като 50% от средствата са съфинансиране от бюджета на областна администрация Пловдив в размер на 95 026 лв., а другите 50% са от МТСП.

От парите за проекта 171 047 лв. са предназначени за строително-монтажни работи и консервация, 9 503 лв. за провеждането на професионално обучение на безработни лица, което се организира от ДБТ-Пловдив и 9 502 лв. за организацията и управлението от страна на проект "Красива България".

История на обекта

Античният театър е национален паметник на културата с висока културно-историческа стойност, със съществена архитектурна и обществена значимост. Построен по времето на император Траян (началото на II век) и до днес Античният театър е емблема на Пловдив и има изключителна роля в съвременния културен живот на града и страната. Зрителната му част (театронът) е амфитеатрален и разделен на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор, разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека. Откъм страната на сцената се издига двуетажна постройка, наречена скене, със странични крила. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на града. Античният театър имал възможност да побере от 5 до 7 хиляди зрители. Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон, скенето се срутило до основи. Въпреки това, чрез обстойни археологически проучвания е направена сполучлива реставрация. Към настоящия момент се извършват консервационни дейности на обекта в частта Северен подход.

Totev_TabelaЕжегодно на Античния театър се провеждат фестивали на оперното изкуство, есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, много спектакли, концерти и събития от обществена значимост. Поради факта, че Античният театър е един от най-добре запазените до наши дни в света, той се посещава от множество туристи от страната и чужбина. Според Стратегията за развитие на културния туризъм, приета през 2009 година, Античният театър е ключов обект, в една от тринайсетте културно-исторически области „Пловдив и Римската империя”. Обектът е с изключителна важност и за развитието на Трансбалканския културен коридор, като част от системата на културните коридори в Европа.

Партньори

Проектът се осъществява от Областна администрация – Пловдив. http://pd.government.bg/

Напредък на проекта

15.12.2010 г. - За 100 хил. лв. за Античния театър  по програма "Красива България", която е отново отворена, ще кандидатства областната администрация. Още 100 хиляди се очаква да даде Министерският съвет, който вече е уведомен за подготвяния проект.

15.03.2011 г. - Подписано споразумение между Областна администрация Пловдив и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнението на проект "Античен театър-Пловдив"

21.06.2011 г. - Подписан договор за реконструкцията Античния театър Пловдив - Виж видео тук: http://www.ivantotev.com/video/vlizame-v-antichniya-teatar/view

05.07.2011 г. - Заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов и областния управител Иван Тотев присъстваха на церемонията за старта реконструкция на Античен театър. Връчване на заповедната книга на изпълнителя на обекта "Реставрация" ЕАД

23.08.2011 г. - Иван Тотев инспектира на място как върви реконструкция на Античния театър. Повече информация тук и видео тук.

13.10.2011 г. - Тотю Младенов и Иван Тотев откриха реставрирания Античен театър. ПРОЕКТА Е ЗАВЪРШЕН УСПЕШНО И В СРОК !!! Повече информация, може да намерите тук. Галерия тук.

Facebook Like Box