Вие сте тук: Начало Архив Проекти Летище Пловдив

Летище Пловдив

Летище Пловдив е специализирано в обслужването на чартърни туристически полети за българските високопланински ски курорти през зимния сезон от декември до април. В началото на 2010 година с решение на Министерски съвет държавните летищни такси бяха намалени на половина, което е прецедент за страната. Целта е да се стимулира развитието на Летище Пловдив. Към момента летището изпълнява два редовни полета до Лондон и до Милано.
Летище Пловдив

Летище Пловдив

Летище Пловдив е специализирано в обслужването на чартърни туристически полети за българските високопланински ски курорти през зимния сезон от декември до април. Най-добрите български високопланински курорти Пампорово и Боровец са разположени съответно на 60 и 90 км от летището.

Летище Пловдив е разположено на 10 км югоизточно от града, на главния път Пловдив-Асеновград. От град Пловдив до летището се достига за 15 минути с автомобил. На около километър от летищния терминал има спирка на железопътната линия Пловдив-Асеновград.

Летището разполага със собствен паркинг за 50 автомобила и 20 автобуса. Летищe Пловдив осигурява автобусен транспорт за пътниците на всички международни превозвачи в случай на закъснение, когато Пловдив се използва като резервно летище на София или на всяко друго летище в България.

Летище Пловдив е с най-ниските държавни такси на територията на България от началото на 2010 година. Такса кацане е два пъти по-ниска от тази на всички останали международни летища в страната, а пътническата такса е от два до три пъти по-ниска.

Настоящият размер на таксите бе гласуван от Министерски съвет и е в сила от 1 Май 2010 г. Целта е стимулиране на бързото развитие на трафика на летище Пловдив след направената през 2009 г. инвестиция в размер на около 40 милиона лева за модернизиране на инфраструктурата – нов пътнически терминал, подобрение и разширение на летателното поле, нов обществен паркинг и др.

Редовни полети

В момента летището край Пловдив обслужва две редовни линии – до Лондон и Милано, както и чартърни полети. По време на зимния сезон приема туристи за Пампорово и Боровец.

Авиокомпания Ryanair, обяви на 4-ти август 2010 г. откриването на първата си българска дестинация от Лондон Станстед до Пловдив.

През ноември 2010 ирландската авиокомпания Ryanair, започна редовни полети между Пловдив и лондонското летище Станстед London Stansted Airport.

На 7.05.2011 г. стартира новата редовна линия от Милано - Бергамо.

На 22-ри Юни Летище Пловдив заедно с компания Ryanair обявявиха третата си дестинация от Пловдив. Франкфурт Хаан, която ще стартира от 3-ти ноември 2011г. и ще бъде действаща заедно с тези до Лондон и Милано.

Фонд Летище Пловдив

През май 2010 година е създаден Фонд за развитие на Летище Пловдив. В него на този етап членуват десет общини – Асеновград, Хисаря, Пловдив, Родопи, Чепеларе, Куклен, Калояново, Раковски, Сопот и Първомай.

Общините Асеновград, Хисар и "Родопи" са учредителите на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на летище "Пловдив" - южната врата на България".

Фондът е едно от условията за привличане на големи авиокомпании, които да осъществяват редовни полети до Западна Европа. Срещу приноса си общините ще получат безплатна реклама като туристически дестинации, а това ще доведе до съживяване на икономиката им.

Фондът има за цел привличане на инвеститори и развитие на туризма. Таксата за членство във Фонда е 50 стотинки на жител на община, членуваща във фонда, но срещу тази такса общините могат да се рекламират на сайта на нискотарифната компания "Райнеър" (Ryanair), където има над 700 млн. посещения годишно.

Предстои създаването на летищен туристически информационен център, която цел ще е да дава възможност пътниците да получават в по-компактен вид данни за околните туристически атракции.

Бъдещо развитие и процедури

Министерството на транспорта ще търси частни инвеститори за развитието на карго терминал на летище Пловдив, чрез концесии за строителство. Решението е взето от правителството през месец Mарт 2011 г. и предстои обявяването на процедурите.

Целта е на летище Пловдив да бъде построен карго терминал и с това да се увеличат превозваните от аерогарата товари. Срещу инвестиция в съоръженията евентуалните победители в конкурсите ще получат правото да ги експлоатират 35 години.

Основна цел на концесията е да се разшири дейността чрез достигане на определени нива на техническа осигуреност, технология и организация на наземното обслужване в съответствие с изискванията на европейските стандарти, за привличане на летищен трафик и развитие на конкурентни търговски дейности, основно свързани с обработката на товари.

Facebook Like Box