Вие сте тук: Начало Новини Д-р Андрей Ковачев в Пловдив: ГЕРБ има пълна подкрепа от Европейската народна партия

Д-р Андрей Ковачев в Пловдив: ГЕРБ има пълна подкрепа от Европейската народна партия

„Европейската народна партия стои на 100 % зад нас, обратните твърдения не са верни, както се опитват да внушат от „Да, България”. Най-лошото за нашите европейски колеги е непредвидимистта”. Това заяви в Пловдив евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП и заместник-председател на групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев. На централния предизборен пункт в центъра на града той бе посрещнат от областния координатор и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ инж. Иван Тотев, кмета на район „Централен” Георги Стаменов, кандидати за народни представители, членове и симпатизанти на партията.

В разговор с граждани стана ясно, че преди два дни председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер е изпратил писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова с точно описание на предизборната ситуация в България и за това, че 70 дни преди изборите е сменена системата – само машинно гласуване, без подготовка, срещу препоръките на Венецианската комисия, без одит на талоните в протоколите от гласуването и големи съмнения, че може да бъде манипулиран софтуера на машините.

„Много притеснителни са също и тези предупредителни протоколи, с които МВР и полицията се опитват да всяват страх в хората. Това е недопустимо с оглед на това, че едно служебно правителство трябва да организира честни избори, а не да всява страх и да играе в полза на този, който го е номинирал. Това правителство наистина е предизборен щаб на Радев”, каза още заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент. Той допълни, че европейските институции и Европейската народна партия са запознати със ситуацията.

„Въпросителните и неизвестността пред бъдещето на нашата страна са това, което притеснява европейските партньори”, допълни той.

Според д-р Андрей Ковачев е абсолютно непонятно забавянето на Плана за възстановяване. „Този проекто-план, който правителството на г-н Борисов подготви в продължение на шест месеца с обществени дискусии, в разговори със социалните партньори и с работодателските организации беше съгласуван с ЕК от месец март. Сега работят нещо ново, няма прозрачност. Важното е България да предаде този план, за да може да се възползваме още през септември от първия авансов транш от Плана за възстановяване. Ако още се забавят и не знаят какво правят, има вероятност по-бавно България да получи средствата”, каза още Андрей Ковачев.

По-късно той заедно с инж. Иван Тотев, Радомир Чолаков, Пенчо Малинов, доц. Стефан Шилев и Петър Троянов от листата посетиха Епископската базилика на Филипопол.

„Това е обект, който започнахме през 2015-та година с Фондация „Америка за България”. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти”, обясни инж. Иван Тотев, който стартира работата по обекта в началото на втория си мандат като кмет на Пловдив.

По-късно заедно те посетиха галерия „2019” на улица „Гладстон” – един от обектите, построен във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.