Вие сте тук: Начало Архив Проекти Многофункционална спортна зала „Пловдив”

Многофункционална спортна зала „Пловдив”

На 18 април 2011 година правителството в лицето на вицепремиера Симеон Дянков и областният управител на Пловдив Иван Тотев обявиха, че Държавата ще отпусне 12 мил. лева за довършването на многофункционалната спортна зала в Пловдив, собственост на колоездачното дружество Цар Симеон. За целта Държавата ще придобие 80% от съоръжението и след завършването му ще го дари на Община Пловдив.
Многофункционална спортна зала „Пловдив”

Многофункционална спортна зала „Пловдив”

Държавата ще помогне Пловдив да се сдобие със съвременна многофункционална спортна зала, чието строителство стартира колоездачен клуб Цар Симеон на терена на колодрума.

Съоръжението ще бъде държавна собственост до построяването си, а след това ще бъде дадено на общината за управление.

Комплексът ще разполага с трибуни за около 5000 души, подземен паркинг за 300 коли, модерен пресцентър, съблекални за спортисти, треньорски помещения, спортно-възстановителен център и ресторант. Ще има и с богата търговска зона за спортна екипировка и оборудване. Застроената площ е 9800 кв.м, а разгънатата достига 26 840 кв.м.

Основите са налети, а сред тях в момента е езеро. Не стигаха около 12 милиона лева за довършване на мащабното строителство.

След дълги разговори с колоездачен клуб Цар Симеон намерихме формулата това да стане, обяви областният управител инж. Иван Тотев.

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че строежът ще се довърши от смесено държавно-частно дружество, в което държавата ще има 80 процента. След завършването на строежа ще дарим държавните дялове на община Пловдив, каза Симеон Дянков.

За държавно-частно партньорство се иска нотификация от Брюксел и това ще забави някои процедури, но процесът е стартиран и Пловдив ще има многофункционална спортна зала през 2012. Целта е Пловдив да има спортна зала за 10 000 човека и ще я има заяви инж. Иван Тотев.

Финансиране

Инвестицията е изцяло държавна и е на стойност 12 млн. лева.

История на самия обект

Финансирането и създаването на това мащабно съоръжение е започнато от Пловдивско колоездачно дружество „Цар Симеон 1898” по стопански начин. На клуба е бил отреден терен от 37 дка, върху част от които бе учредено и продадено право на строеж на обществени сгради, като всички акумулирани средства се изразходват единствено и само за строителството на спортната зала и развиване на колоездачния клуб.

Строителството на залата започва с извършване на изкопните дейности през месец Април 2008 година , като към момента са извършени над 60% от строително-монтажните работи. Сега се довършва изцяло покривната конструкция, която е проектирана от фирма „Астрон”, Люксембург и изработена в заводите им в Чехия, Унгария и Люксембург. Започната е работа по офериране и подготовка за изпълнение с фирми за външна фасада, климатизация и  други инсталации.

Главен архитект на проекта е световноизвестният холандски специалист по изграждане на спортни зали арх. Сандер Даума. Той е проектирал Олимпийският колодрум в Атина и този в Манчестър, както и  на многофункционалните спортни зали в Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия), Алкмаар (Холандия) и Аделаида (Австралия). Даума е бил част от проектантския екип на Олимпийското селище в Атина, а в момента холандецът е  в екипа за построяването на спортни съоръжения за Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

Многофункционалната спортна зала е със застроена площ от 9 800 кв.м. и разгърната застроена площ по етажи от 26 840 кв.м. Сградата е на 4 нива и подземен гараж за около 500 автомобила. В тези 4 нива са разположени всички помещения, необходими за да получи залата световен лиценз, а именно: модерни съблекални, треньорски стаи, зала за пресконференции, лаборатория, лекарски кабинет, сервизни помещения, фитнес център, ресторант и т.н.

Част от договора с холандския архитект Сандер Даума е именно и лицензирането на залата (според изискванията на международните федерации) за мероприятия от световен характер.

Капацитетът на залата при провеждане на колоездачни състезания е 5000 зрители, като при спортове като волейбол, баскетбол, тенис, хандбал, борба, бокс и др., включително и спортове на лед, този капацитет се увеличава на 10 000 зрители.

Facebook Like Box