Вие сте тук: Начало Въпроси Въпроси от инж. Емил Бърдарски

Въпроси от инж. Емил Бърдарски

В проектната част,като Ваше намерение в качеството на кмет не видях изложени принципно важни проекти,които са занемарени или избягвани почти 40 години: 1 Реконструкция на водоснабдителната мрежа.Актуализация и реализация на проекта "Въча". 2.Преустройство на пречиствателна станция по нова технология с добив на метан, когенерация,суровина за улични настилки и тор. 3.Изграждане наистина на съвременен завод за отпадъци с необходимата технология и капацитет. Възнамерявате ли да използвате възможностите на еврофондовете за изграждане на посочените инфраструктурни обекти или ще се ограничите само с бюджета на община Пловдив,за възстановяване на историческите ценности? 4.Ремонт на улици ,булеварди,маркировки ,светофари ,паркинги,микро инфраструктура. При качествени проекти ,това може да се реализира с европейски пари.Пловдив има голям проектантски,неорганизиран потенциал.

Уважаеми инженер Бърдарски,

Благодаря за поставените въпроси. Към настоящия момент общината заедно с „В и К” подготвят проект за така наречения „воден цикъл” на Пловдив, в който една голяма част са мерки за водоснабдяването на райони от града. За мен е важно този проект да бъде доведен до неговия край и ще продължим работата по него. Друга част от този проект са мерки за обновяване и модернизиране на Пречиствателна станция и мерки за третиране на утайките. На този етап Община Пловдив все още не е приела окончателния вариант за технологията, по която ще се отработват утайките.

По отношение на проекта за каскада „Въча” искам да Ви информирам, че на 23-ти юни тази година в Областна администрация – Пловдив, проведохме Областен експертен съвет във връзка с идейния проект за обект „Водоснабдяване на гр. Пловдив и прилежащите общини от каскада „Въча”. Тъй като голяма част от участниците в него имаха допълнителни изисквания, бе взето решение за провеждането на второ заседание по темата. То ще се проведе след около месец и очаквам на него да се приеме идейният вариант на проекта, което ще даде възможност след не повече от 12-15 месеца да бъде изработен технически проект. Паралелно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството работим за осигуряване на финансирането.

Проектът  „Водоснабдяване на гр. Пловдив и прилежащите общини от каскада „Въча” е много важен за водоснабдяването на Пловдив, но и на още 21 населени места.  Това, което мога да добавя в случая е, че в следващия мандат ние ще възложим проектиране на 7-километровия участък от село Първенец до първия ринг на Пловдив, което ще осигури включването на града към този обект.

Що се касае до завода за отпадъци, Вие знаете, че държавата инвестира десетки милиона лева в съоръжението в Шишманци. Една от първите ни стъпки през следващия мандат ще бъде детайлно запознаване с функциите, възможностите и капацитета, с които работи заводът.

Инженер Бърдарски, според мен ремонтът на улици, булеварди, маркировка, светофари, паркинги, микро инфраструктура – това трябва да бъдат рутинни задачи на всеки един кмет. За мен е важно да бъдат ясни няколко неща -  да имаме ясна концепция за вътрешно-кварталните улици и междублоковите пространства; да не се работи по метода „на парче”, както е сега; да не се борим с дупки, а да решаваме цялостно проблемите. Изграждането на такава програма ще бъде заложено още в първите шест месеца на мандата, която в рамките на четири години да обхване всяка вътрешна улица и междублоково пространство в Пловдив.

Относно големите инфраструктурни проекти: проблемът на Пловдив е, че в голяма степен не съществува проектна готовност. Говорим за Северна тангента, за връзката между булевард „България” и улица „Копривщица”, за нов мост на река Марица и др.– все проекти, заложени в Общия устройствен план. Още през следващата година ние ще отделим една значителна част от бюджета – минимум 2 млн. лева, с която да бъдат проектирани основните инфраструктурни обекти, които ще трябва да бъдат изградени през следващия мандат в Пловдив.

С уважение,
инж. Иван Тотев