Вие сте тук: Начало Биография

Биография

инж. Иван Тотев - областен координатор на ПП ГЕРБ - Пловдив-град

ivan_b_totev.jpg

Иван Тотев е роден на 28.10.1975 година в Пловдив. Завършил е средното си образование в Техникум по транспорт „Гоце Делчев” – Пловдив, специалност „Ел. инсталации на автомобила”.

Завършва Техническия университет – София. Инженер-магистър „Компютърни системи и технологии”.

През май 2010 година получава магистърска степен от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по специалността „Публична администрация”. Защитава с отличен дипломна работа на тема „Регионалните политики на Европейския съюз за сигурност и стабилност. Черноморската синергия – новата инициатива на Европейския съюз в широкото черноморско пространство”.

Иван Тотев от септември 2006 година е член на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България”, а от октомври същата година е в клубното ръководство на град Пловдив. Той е сред учредителите на Политическа партия ГЕРБ на конгреса на 3.12.2006 година. Член е на Градското ръководство на ПП ГЕРБ - Пловдив, а от март 2007 година и организационен секретар на ПП ГЕРБ. От ноември 2008 г. до момента е областен координатор на ПП ГЕРБ – Пловдив-град. На Третия конгрес на ПП ГЕРБ на 10.01.2010 година в София е избран за член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ.

Трудовата си кариера започва през 1997 година като специалист „Дизайн, оформление и предпечат” в Издателска къща.

От 2001 година до 2004 година работи като проджект-мениджър в Компания за разработване и търговия със софтуер.

От 2004 до 2007 година е директор по техническите въпроси в хотелски комплекс.

През ноември 2007 година печели мажоритарните избори за кмет на район „Източен” в Пловдив. На изборите за Народно събрание през 2009 година е водач на листата на ПП ГЕРБ в 16 МИР – Пловдив-град. Депутат в 41-вото Народно събрание в периода юли – август 2009 година.

От 12.08.2009 г. със заповед на министър-председателя на Република България Бойко Борисов Иван Тотев е назначен за областен управител на област Пловдив.

С Решение на Министерски съвет от ноември 2009 година е избран за член на Съвета по децентрализация на държавното управление с председател министърът на регионалното развитие и благоустройството. Съветът е създаден като консултативен орган към правителството, който има за задача и да координира изпълнението на Стратегията за децентрализация и програмата към нея.

През октомври 2009 година е избран за представител на Южен Централен район в Комитета за наблюдение по Оперативна програма „Регионално развитие” и Комитета за наблюдение по Оперативна програма „Човешки ресурси”.

Като кандидат, издигнат от ПП ГЕРБ, Иван Тотев спечели изборите за кмет на Пловдив през октомври 2011 г. На 7 ноември 2011 година той положи клетва като кмет на община Пловдив.

От 2015 до 2019-та година е кмет на Пловдив, преизбран за втори управленски мандат от ГЕРБ.

2021 г. - народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание.

Инж. Иван Тотев е семеен, с едно дете.