Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Веселин Колев, Пловдив

Въпрос от Веселин Колев, Пловдив

Добър ден, господин Тотев! Собственик съм на заведение, находящо се до Римския стадион. Облагородил съм 20 улични саксии с кипариси, храсти и цветя изцяло за собствена сметка.Изпълнявам гражданския си дълг, като подавам сигнали за изсъхнали дървета, паднали клони, висящи кабели от разбити ел. тъбла, запушени улични шахти, изправял съм и съм бетонирал блъснати улични колчета общинска собственост и т.н. До преди започване на ремонтните дейности на Римският стадион използвахме маси за открито сервиране.От общината ни обясниха, че по Ваша заповед схемата е обявена за невалидна. Обяснението за това било, че загрозяваме архитектурния облик. Искам да поясня, че около заведението има четири вида плочки, кои от кои по изпочупени, фасадите на къщите са в окаяно състояние и най- малко моите саксии и маси загрозяват архитектурно ландшафта.Всички, които минават от махалата ни се радват понеже всеки ден поливаме, подстригваме и плевим саксиите.Кажете моля какви критерии трябва да изпълним за да не загрозяваме архитектурно съответната градска среда. С чест и уважение! Веселин Колев

 

Уважаеми господин Колев,

Благодаря Ви за въпроса. Това, което чувам като обяснение от страна на община Пловдив граничи с абсурда. Няма как да бъде върната схема за маси за открито сервиране с мотив, че „загрозяват пейзажа” - такова понятие в ЗУТ и в правния мир няма. Да, схемата, която общината направи за разполагане на временни преместваеми съоръжения и маси за открито сервиране около Римския стадион в Пловдив, бе наистина върната. Но това в никакъв случай няма нищо общо с направеното от Вас озеленяване. Основният проблем бе, че бяха сложени павилиони за сладолед и други ВПС-та на места, необходими за вход и изход на Римския стадион.

Естествено, че хора с гражданска съвест като Вас, които облагородяват общинското имущество и заобикалящата ни среда, трябва да бъдат стимулирани. Връщането на тази схема не е заради Вас. Щом тези маси за открито сервиране не пречат на функционирането на обекта, ще ги имате след преработването на схемата за тези временно преместваеми съоръжения.

Поздрави,

Иван Тотев