Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Нели Иванова, Пловдив

Въпрос от Нели Иванова, Пловдив

Уважаеми г-н Тотев, Според Вас следва ли да има Южен обходен колектор и евентуално кога ще може да стане това. Живеем на бул. "Христо Ботев, под уличното платно на който има колектор за обратните води. След построяването на много от новите жилищни сгради, вече 20-ина години при всеки проливен дъжд избените етажи се наводняват с отпадни води - понякога стигат до над 1 метър.Това не само ни лишава да ползваме помещенията, които са разположени там, но и вероятно оказва влияние върху здравината и устойчивостта на сградите. Вече повече от 10 години ни се отговаря, че проблемът ще се реши чрез изграждането на този колектор, но досега няма никакъв резултат. ИЗВЪН ВЪПРОСА: Искам да Ви кажа друго - това фото, на което сте с азиатеца, с вдигнатата нагоре и напред ръка, ми се струва не много подходящо. Напомня за предишни водачи от по-предишно време.Посъветвайте се с компетентни за това.

 

Уважаема, госпожо Иванова,

Не трябва да коментираме изобщо дали има нужда от Южен обходен колектор на Пловдив. Отговорът ми е – да, категорично Пловдив има нужда от такъв колектор. През годините назад са правени опити да бъде включен в Оперативна програма „Околна среда” като част от проекта за тъй наречения воден цикъл на Пловдив, но по една или друга причина това не се е случило. Става въпрос за едно скъпо съоръжение и аз мога да Ви кажа, че неговото построяване е обвързано с удвояването на булевард „Александър Стамболийски”, като двата проекта вървят ръка за ръка.

Южният обходен колектор ще обхване не само района, който Вие визирате, но трябва да обхване също канализацията на околните села, респективно ще отвежда към Пречиствателна станция – Пловдив. Това, което все още е неизвестно, е дали този проект ще може да бъде финансиран през следващия програмен период от Оперативна програма „Околна среда”. Мога да Ви уверя, че през следващия мандат ще започнем работа по този проект и ще търсим всички възможности за финансиране, а на този етап те са две – от еврофондовете и от републиканския бюджет. Така или иначе проектът за Южен обходен колектор е един от най-важните, свързани с екологията в Пловдив. Категорично волята е да се търси напредък по него и да се предприемат стъпки по неговата реализация.

Totev Ban Ki MunГоспожо Иванова, относно втората част на Вашето писмо, ме кара да се усмихвам. Искам да уточня, че човекът на снимката, която визирате, е генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун. През май тази година той беше на историческо посещение в страната ни по покана на премиера Бойко Борисов. Единственият град, който посети извън София, бе Пловдив, където аз бях негов домакин. По време на визитата генералният секретар на ООН разгледа Стария град. На тази снимка двамата с Н. П. Бан Ки-Мун сме на Небет тепе, а фотографът е запечатал момента, в който соча югозападния край на Пловдив и описвам маршрута, по който е минавал римският акведукт, водоснабдявал града. Тогава Пловдив се е снабдявал с вода чрез акведукт от района на с. Марково с дължина повече 20 километра, част от които са запазени в района на Коматевския възел.

Посещение от този ранг в Пловдив не е имало в последните повече от 30 години, най-важната тема, която обсъдих с генералния секретар на ООН е нашето намерение да кандидатстваме пред ЮНЕСКО за вписване на Пловдив в Листата на световното културно наследство с проекта „Уникален културен ландшафт" заради многообразието на цивилизации, на архитектура и стилове от различни епохи.

Относно старото време – за щастие съм млад и не правя подобни асоциации. Надявам се да гледаме напред, а не назад.

С уважение,

Иван Тотев