Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Чавдар Каменаров, Пловдив

Въпрос от Чавдар Каменаров, Пловдив

Уважаеми Г-н Тотев, При кандидат кметската надпревара, защо не поемете три прости неща: 1. Просто възстановяване на целия ансамбъл комплекс на Бунарджика. Достатъчно екзотично и романтично ги е създал автора преди около 73-75 години, като разбира се, се изчистят напълно алеите и тревните площи от кучешки фекали. Сега Бунарджика е кучешка тоалетна. 2. Защо не довършите инициативата отпреди 30 години за лифтове между хълмовете изпълнени с гирлянди светлинни украси. Идеята е заимствана от арх. Джан Карло, който спечели първо място на конкурса за Пловдив. Ако се даде на концесия, проекта и изпълнението му ще бъдат без пари. Иска се само воля. 3. Защо не дадете на концесия Гребната база с построяване на атракционен детски огромен кът със свръхскоростни влакчета? Това съоръжение с лифтовете между хълмовете ще усили културния туризъм в гр. Пловдив. Поемете го като задача и лична инициатива. Казвам Ви го като автор на двете идеи от преди повече от 30 години.

 

Уважаеми г-н Каменаров,

Благодаря за въпросите, които по-скоро са едни добри управленски идеи. Тепетата са нещо, за което всички говорят, но никой през последните години не е направил нищо. Те са едно от нещата, които отличават Пловдив от другите градове в България и го доближават до градове като Рим и Барселона с хълма Монджуик. Категоричен съм, че ако искаме да развиваме нашия град и той да бъде атрактивен за туристите и жителите, то работата на всяко едно управление трябва да бъде насочена в опазването и развиването на тези природни дадености и аз нямам отговор на въпроса защо до сега това не се е случило.

Само преди няколко дни, когато се разхождах по Бунарджика, останах потресен от състоянието на хълма, което надмина и най-негативните ми очаквания. За мен беше шок например да застана до чешмичката под отдавна не работещото заведение с тераса, на която чешмичка пишеше: „Възстановена през 1937 година”. Тя бе обрасла и превърната в място за отпадъци, като изобщо не кореспондираше с мисълта и идеите, които са вложили нашите съграждани през 1937 година, когато са я възстановявали. Категорично е, че социализирането на тепетата и превръщането им в едни прекрасни паркове ще бъде нещо, към което ще се стремя.

По отношение на идеята за лифтове между хълмовете – тя наистана е една добра идея. Аз съм виждал подобно съоръжение на хълма Монджуик в Барселона, от който има въжена линия до пристанището и се използва постоянно. Но реализирането на подобна идея в Пловдив зависи от много неща – от обществените нагласи, от това, че тепетата са защитени територии, от това дали ще има програми, по които да се търси финансиране на начинанието.

По третия Ви въпрос. Гребната база не може да бъде отдадена на концесия и лично аз съм против отдаването й на концесия. По-скоро това, което е важно и трябва да се направи в бъдеще е изграждането на дублиращия канал, който да служи за обръщане на лодките. Така Пловдив ще може да бъде домакин на европейски и световни първенства за мъже и жени, а не само за юноши и девойки, както е в момента. По тази тема имаме вече проведени разговори с министъра на спорта Свилен Нейков. Инвестицията е за около 2 милиона лева и имаме пълната подкрепа на държавата за нейното реализиране и финансиране.

Това, което е много интересно и което чрез отговора ми на Вашия въпрос ще достигне до много хора е, че възнамерявам да бъде дублирана алеята около Гребния канал с алея за велосипедисти. По този начин ще бъдат отделени хората, които се разхождат и тичат от тези, които карат велосипеди и ролери. Аз също съм човек, който почти всяка вечер спортува или се разхожда на Гребната база и мисля, че това ще бъде едно добро решение.

С уважениe,

Иван Тотев