Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Адриан Найденов

Въпрос от Адриан Найденов

Уважаеми Г-н Тотев, Какво е мнението Ви за изграждане на крайно необходим нов мост над р.Марица успоредно на железния мост, който да свърже бул.”Копривщица” с бул.”България”. Както и за премахване на ЖП прелезите на бул.”6-ти септември”,бул.”Свобода” и бул.”Пещерско шосе”. По всеобщо мнение това би отпушило движението по тези натоварени булеварди и би дало бърз и лесен достъп между централните райони, район „Западен” и „Южен” с Окръжна болница, новата сграда на ПУ, езиковите гимназии и магистрала Тракия. Както и стадион „Пловдив”, Гребния канал и двете страни на бул.Марица.Тази връзка спестява около 4 км. обиколка и време през най-близкия мост на бул. ”В Априлов” и разтоварва движението от другите мостове по-близо до центра.В Пловдив 35-40 години не е строен нов мост а Пловдив има нужда от поне 2-3 нови съоръжения над р.Марица.Според експерти досега не са отказвани Европейски пари за подобни инфраструкторни проекти, този е лесно защитим. В северна Гърция (да не отиваме по-далеч ) могат да се видят десетки безсмислени мостове над сухи дерета от порядък 150-200 м., пред които стоят табели по коя програма на ЕС са финансирани. Макар и да избързвам с месец ще завърша с това,че кметовете се помнят не с това колко дупки са запълнили а какво са построили, а в ПЛОВДИВ имаме едва 4 моста. ЗАСЕГА.

 

Уважаеми г-н Найденов,

Съгласен съм с Вашето мнение, че кметовете се помнят не с дупките, които са запълнили, а с големите неща, които са построили. С това изказване влизате в тона на посланията ми към пловдивчани, че големият кмет трябва да се занимава с големи проекти. Има районни кметове, които трябва да се занимават с дупките, парковете и зеленината.

Многократно съм казвал, че първото голямо съоръжение на техническата инфраструктура, което ще проектираме през следващия мандат ще бъде точно този мост. Освен това, че този мест ще спести около 4 километра за автомобилите, той ще разтовари и част от движението по бул. „Пещерско шосе” и бул. „Свобода”, тъй като ще бъде най-пряката връзка от магистралата и района на Захарна фабрика към район „Западен”. Този мост е и част от нов път, който се слива с Голямо Конарско шосе в района на магазин ТЕД. По този начин всички, които отиват в южната и западната част на Пловдив от магистрала „Тракия” няма да влизат през „Васил Априлов”.

Относно жп прелезите - има няколко идеи, но всички са изключително скъпи. Считам, че на визирания от Вас мост би облекчил поне движението през прелеза на „Шести септември”. Естествено, обсъждаме идеи за пробив под „Пещерско шосе” по подобие на пробивът, който е проектиран на „Модър – Царевец”, но на този етап нямам ясна финансова обосновка, за да мога да се ангажирам с такъв проект.

С уважение,

Иван Тотев