Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Десислав Семерджиев, Пловдив

Въпрос от Десислав Семерджиев, Пловдив

Здравейте г-н Тотев, имам доста въпроси към вас, но за сега ще се фокусирам върху тази част от тях, която засяга пряко туризма. Първият е свързан с историческото ни наследство. При посещението на Джилберто Кашани, вие споменахте, че в бъдеще ще си съдействате за възстановяването на "Античния Форум". Теренът не е ли частна собственост ? До къде стигна проектозакона за замяната на такива ценни имоти, и това ли ви е идеята. Ще позволите ли посторояването на хотел "Централ", защото ще е жалко да се унищожи археологията, както да се закрие тепето, какви са ви намеренията за това място ? Споменахте преди време, че е възможно повотрение на програмата, по която община Пловдив изгуби по един доста лековат начин парите за Небет тепе, има ли останал финансов ресурс, съответно ще има ли такова повторение на програмата ? Ако не, имате ли друг вариант за финансиране на проекта. И не на последно място, имаше един изработен идеен проект за "Източната порта" , на каква стойност възлиза реалзацията му, имате ли стратегия за реставрацията на обекта, и в какви срокове ? Харесвате ли парапета, който се поставя на "Римсия стадион" ? Имате ли стратегия за р.Марица и тепетата ? Преди известно време темата за построяването на паметници на Левски и Ботев, върху някой от тепетата беше доста актуална, какво е мнението ви по този въпрос ? Надявам се да ми отговорите по един начин, който отговаря както на финансовата рамка, така и на личните възможности както на вас, така и екипа ви, а не по начин, който всеки избирател иска да чуе!

 

Здравейте, Десислав,

Изключително се радвам на въпросите, които поставяте. Още повече, че ако правилно разчитам цифрата във вашия имейл-адрес, Вие сте млад човек, който е интелигентен, начетен и милее за града си. Поставените от Вас въпроси са толкова много, че биха запълнили едночасово предаване в някоя телевизия, така че ще се опитам да отговоря максимално кратко, като се стремя да изчерпя всички теми.

Относно Античният форум. Това, което се вижда и попада в частен имот е само малка част от целия Античен форум. По принцип археологическите паметници са изцяло държавна собственост. Но за възстановяването на тази част в случая ще е необходимо сътрудничество с частния инвеститор.

Останалата част на Форума и то по-голямата част от него се намира сегашния Централен площад. Това, което сме включили в нашата Програма е цялостно проектиране на площад Централен и на сградите, които го заобикалят – бившият партиен дом със сградата на Филхармонията, Централна поща. Целта е изграждането на един площад на две нива с подземен музей по примера на музей в Краков, снимки, от който може да намерите в моя фейсбук профил.

По отношение на хотел „Централ” искам да Ви отговоря, че през миналата година проведох срещи със собственика на терена. На този етап нямам информация за актуалността на този проект. Но каквото и да се случи в този имот приоритет ще бъдат археологическите ценности.

Що се касае до програмата за Небет тепе, на 14-ти септември т.г. на своето заседание правителството на Република България утвърди меморандум относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо простраство, според който България ще получи 78.6 милиона евро до 2014-та година. Част от тези средства – 15 милиона евро, са предназначени за консервация и възобновяване на културното наследство на страната ни. Вече проведох разговори с министърът по европейските въпроси Томислав Дончев и смятам, че ще можем да кандидатстваме за финансиране с проекта за Небет тепе – не в целият му вид, но поне част от дейностите. Средствата, които могат да дойдат по тази програма, са около 2 милиона евро и аз считам, че с тях ще реализираме проекта през следващия мандат.

Десислав, искам да коментираме темата за Римския стадион, когато видим обекта цялостно завършен и направим разликата с това, което бе преди реализирането на проекта. Абсолютно съм убеден, че с изпълнението на проекта ще имаме един музей на открито, който ще радва всички пловдивчани и гостите на града.

Източната порта няма проблеми със собствеността, тя е 100 % държавна. Това, което мога да кажа е, че ще поискаме тя да бъде предоставена за управление на община Пловдив и да се потърсят средства за възстановяването й. Източната порта наистина е един уникален обект и кметът на район „Централен” Райна Петрова има голяма заслуга за това тя да бъде извадена на бял свят изпод тоновете боклуци. За възстановяването на този археологически обект ще са нужни много средства, но потенциалът, който има е наистина огромен. Ангажирам се с изготвянето на проект и със социализирането на средата около Източната порта. След това ще търсим възможности за финансиране.

Река Марица и тепетата – за тях, както неведнъж съм казвал, ще положим неимоверни усилия. За мен е важно да изградим концепция за река Марица и тук е важно да кажа, че с конкурса за проектиране на Централния площад ще стартираме и конкурс за това как трябва да изглежда Марица. Надявам се, че ще положим стъпки за приобщаването на реката към живота на града.

За идеята за построяване на паметници на Левски и Ботев на тепетата не съм запознат и на този етап не ми се иска да я коментирам. Ако има силно обществено желание за изграждането им, бих поставил въпроса на дебат.

Относно финансовата рамка на различните обекти – мисля, че в много от отговорите си засегнах тези параметри, но все пак ще внеса някои уточнения. Проектирането на площад Централен ще бъде заложено в общинския бюджет. Финансовата рамка ще я доближа до тази за изграждането на площад на две нива в Краков, който е струвал 12 милиона евро и е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Сумата за Пловдив ще бъде малко по-голяма, тъй като и площите са по-големи.

За идейния проект за Източната порта са необходими около 50 000 лева по данни на г-жа Райна Петрова. Работният проект е много сложен и за него ще са необходими поне три години, тъй като трябва да мине през много съгласувания.

Римският стадион се финансира от Европейския финансов механизъм по проект, спечелен от Областна администрация, като авансовите средства се отпускат от Министерството на финансите, което е безпрецедентно и се прави само за този обект.

По принцип трудно се намират средства за проектирането на обектите и за това те трябва да бъдат заложени в общинския бюждет.

С уважение,

Иван Тотев