Вие сте тук: Начало Новини Зоопаркът на Пловдив готов до юни – с над 30 водни площи и много обитатели

Зоопаркът на Пловдив готов до юни – с над 30 водни площи и много обитатели

Кметът Иван Тотев и представители на медиите инспектираха изграждането на мащабния обект.

Върху 40 декара площ с усилени темпове се изгражда новият Зоопарк на Пловдив.

Положени са вече основите на 22 хабитата за 50-60 вида животни, изградени са коритата на 26 езера и 6 рекички с мостчета, които да осигурят на бъдещите обитатели максимално близка до естествената им природна среда.

Към края на март  пускаме предложенията за осиновяване от фирми и граждани на животните, които ще живеят тук, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при днешната инспекция на обекта.

Заедно с него дойдоха заместник-кметовете инж. Димитър Кацарски и инж. Златин Велев, кметът на район „Западен“ Димитър Колев, директорите на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев, ОП „Градини и паркове“ - Стоян Алексиев, ОП „Чистота“ - Иван Стоянов, и много журналисти, заинтригувани от темата за бъдещето на зоокъта, който поради непригодност през 2008 г. бе затворен за посещения.

Вече е изградена цялата подземна инфраструктура с водопроводна и канализационна система, както и подземната част на оградите на всички хабитати.  Сглобяват се къщички за животните с добит в Смолянско и импрегниран във водещи български фирми дървен материал. Започна монтиране на дограмите, както и част от външната метална ограда, обясни директорът на фирмата-изпълнител Вакрил Запрянов, който увери кмета, че до юни обектът ще е завършен.

„Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания, така че всяко едно от животните да се чувства във възможно най-естествена среда. Осигуряваме много водни площи с пещерни конструкции, дупки и укрития“, посочи инж. Иван Тотев. Вместо мечките от старата зоологическа градина, които отидоха на заслужен отдих в природния парк край Белица,  в новия зоопарк ще има  младо семейство от този вид, което вместо да се гуши в клетка 3 на 3 метра ще се разполага върху 3 декара територия с голямо езеро.

Според кмета на Пловдив инж. Иван Тотев Зоопаркът  ще е сред най-имиджовите нови обекти в града и ще привлича посетители от цялата страна. Още в края на март ОП „Градини и паркове“ започва мащабна залесителна кампания. Почти е изградено заведението, около което ще е детската площадка.

„Идеята ни е с един семеен билет родителите с децата да прекарват тук часове наред, като им предложим и други атракции за свободното време“, отбеляза инж. Тотев.

130 хил. лв. са предвидени за закупуване на нови животни, тъй като повечето от новодомците ще дойдат чрез разселване на новородени от други зоопаркове.

Ще има много тревопасни от различни видове -  бизони,  якове, едногърби и двугърби камили, лами, камерунски кози, чиято къщичка е готова, както е направен и ровът около хабитата на благородните елени.

Маймунките, които са сред най-големите любимци за децата, ще разполагат за забавленията си с лиани, въжета, люлки и играчки.

Предвижда се Зоопаркът да се управлява от ново общинско предприятие – ОП „Зоопарк Пловдив“ с около 15 души персонал, по-голямата част от който да са ветеринарни лекари. Решението предстои да бъде взето от Общинския съвет. Всички дейности по реконструкцията се извършват със съдействието на експерти от Министерството на околната среда и водите, тъй като за първи път в България се строи зоологическа градина по най-високите европейски стандарти.