Вие сте тук: Начало Новини Животът в Пловдив е нормален при зимни условия

Животът в Пловдив е нормален при зимни условия

На фона на метеорологичната обстановка състоянието на града е добро, отбеляза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН от 12 години в Пловдив не е имало подобни снеговалежи. Очаква се те да продължат до 2 часа тази нощ и да се натрупа 25-30см бяла покривка, а температурите да паднат до около минус 10 градуса.

Няма проблеми с електрозахранването, топлоподаването и комуникациите. Градът е проходим, сутринта имаше аварирали светофарни уредби на две възлови кръстовища, които своевременно бяха поправени, масовият градски транспорт се движи нормално, получихме сигнали само за две паднали дървета и те веднага бяха отстранени, подчерта кметът.

Още в 18:30 ч. снощи в очакване на снега техника на „Чистота” е осолила всички мостове и надлези, а до 22:30 и останалите пътни артерии. Оттогава досега работата не спира и ще продължи. В снегопочистването са включени 36 пясъкоразпръсквачи, 93 снегорини, ръчно работят и 462 служителки на фирмата, съобщи директорът на общинското предприятие Иван Стоянов. Използвани са 500 т сол и 250 т пясък, без който при очаквания спад на температурите няма как да се мине.

Не само разчистваме снега, но вместо да го оставяме на купчини покрай улиците, го събираме и откарваме в „Тракия” – на бившия наказателен паркинг за каруци, допълни инж. Тотев. Служители на „Чистота” са поели почистването и на подлезите, чиито концесионери не са се заели с изпълнение на своите задължения. Ще им напишем акт и ще си платят, но междувременно ние ще свършим необходимото, коментира той.

Кметът призова гражданите на Пловдив да почистят пространствата около своите домове и офиси, защото е тяхно задължение.