Вие сте тук: Начало Новини Зелена улица за проектиране коритото на река Марица

Зелена улица за проектиране коритото на река Марица

Освен укрепващите диги, в коритото ще се оформят зони за спорт, отдих и атракции, но без капка бетон, а изцяло с естествени природни материали.

Община Пловдив е в готовност да обяви конкурса за проектиране на коритото на река Марица, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Това става възможно след като прецизираното от специалисти техническо задание, съобразено и с изразеното от пловдивчани мнение за бъдещето на Марица при състоялите се обществени обсъждания, беше одобрено и от последния съгласувателен орган в лицето на Басейнова дирекция.

Темата за река Марица е много важна за нас и дебатът, който стартира преди две години с извършените от екипа на Университета по архитектура, строителство и геодезия предпроектни проучвания, изкристализира в добър вариант, посочи инж. Тотев.

До средата на следващата година се очаква проектът да бъде готов, като заложените за целта средства са 250 хил. лв.

Предвижда се 4-етапно изпълнение на социализирането на речното корито, като всеки етап да обхваща по около 2 километра от двете брегови ивици.  Освен укрепващите диги, в коритото ще се оформят зони за спорт, отдих и атракции, но без капка бетон, а изцяло с естествени природни материали.