Вие сте тук: Начало Новини Зелен Оскар за „Чистота” и Община Пловдив

Зелен Оскар за „Чистота” и Община Пловдив

Призът бе присъден в категорията „Обществени организации, общини и държавни структури”.

Общинско предприятие „Чистота” спечели Зелен Оскар за 2012 година в националния конкурс „Най-зелените компании в България”, който оценява и награждава екологично отговорните фирми за усилията им да опазват околната среда и постигат промени в екологичните показатели на своя бизнес.

Това е изключително висока оценка за резултатите от усилията ни да въвеждаме съвременна техника и технологии, коментира директорът на общинското предприятие Иван Стоянов, който заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев показа наградата пред журналисти.

Само за година намалихме разхода на гориво с 80 хиляди литра, спечелихме проект за замяна на част от сметосъбиращата техника с ново поколение хибридни екологични машини. Модерни многофункционални машини са вече доставени и включени в почистването на града, отбеляза той.

За нас тази награда не е изненада. Усилията, които полагаме за чистотата и зелената система на града не остават незабелязани от националните и международните институции. 80-те хиляди литра спестено гориво водят освен до пряката икономия, и до до по-малко вредни емисии, подчерта инж. Тотев. Това е само един от показателите за тази награда. От голямо значение е новото оборудване, както и намеренията на общината да продължи политиката за цялостното модернизиране на техниката, допълни кметът.

Наградата е и признание, че Пловдив е град с много високо ниво на чистота по улиците и публичните пространства, каза още той.

Конкурсът „Най-зелените компании в България” се провежда за трети път, като в първото му издание през 2011 г. за приза са кандидатствали над 300 компании. Тази година броят на кандидатите надхвърли 500. Международно експертно жури номинира 30 от тях, които си разпределят първите три места в 10 категории.

ОП „Чистота” спечели първото място в категорията „Обществени организации, общини и държавни структури”. Сред останалите призьори са водещи компании в областта на телекомуникациите, банковото дело, хранителната индустрия и  други важни отрасли.

Това е цялостна оценка за дейността на общината и предприятието. С тази награда похвалите, които получавахме в разговори, се официализираха, сподели Иван Стоянов. Според него полученият освен статуетката зелен сертификат е  допълнителен ценен атестат при кандидатстването на „Чистота” с  добре подготвени проекти по програми за по-нататъшното обновяване на техниката.