Вие сте тук: Начало Новини Завод за самолетни части изграждат край Пловдив

Завод за самолетни части изграждат край Пловдив

Първа копка на завод за самолетни части на френската компания „Латекоер“ в България направиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, посланикът на Франция Ерик Льобедел, изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, заместник-областният управител Петър Петров, заместник-кметът Стефан Стоянов и други официални лица.

Инвестицията е в размер на 11 милиона евро, а за първите 18 месеца ще бъдат разкрити 200 нови работни места.

„Пловдив се превърна в една от горещите точки на инвестиционния климат на България“, подчерта кметът инж. Иван Тотев. Той уточни, че това е по-различна инвестиции от досегашните. „Днес вече говорим за производство, което пряко е свързано с авиоиндустрията, което е ново за региона и е високотехнологично“, допълни той.

На площ от 5000 кв.м. в индустриалната зона на Радиново ще се произвеждат авиационни възли, елементи, предназначени за врати, панели за пилотни кабини и електроразпределителни шкафове за електронната система за самолети „Еърбъс“ 320 и 330. Те ще се правят по най-нови технологии, отговарящи на най-високи стандарти за качество.

„Един от основните приоритети на Министерството на икономиката и правителството е насърчаването на инвестициите, а днес говорим за инвестиция от 11 милиона евро и разкриване на първо време на 200 работни места“, заяви в обръщението си заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов и добави, че друг приоритет е насърчаване на иновациите и високотехнологичните производства, а производството на „Латекоер“ е точно такова производство.

Предвижда се производството в новия завод да започне през 2019 година.