Вие сте тук: Начало Новини Започва реставрацията на статуята на фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина

Започва реставрацията на статуята на фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина

Вече е получено съгласуването на втория етап от проекта за обновяването на емблематичния парк.

Оригиналната статуя на фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина ще бъде реставрирана и отново върната на мястото й в парка, където е била поставена за пръв път през 1892 г. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев и подчерта, че окончателното решение на Министерството на културата е взето след продължили месеци проучвания от експерти, представители на Министерството и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Очаква се още тези дни изящната скулптурна фигура, дело на италианеца Арнолдо Дзоки, да бъде демонтирана и откарана за пълна реставрация. Статуята ще бъде възстановена в автентичния й вид от фирмата, която извършва реставрацията на паметника на Васил Левски в София. Рехабилитацията ще струва около 45 000 лева. и  ще продължи три месеца.

При инспекцията на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и неговия екип в Цар Симеоновата градина стана ясно още, че вече е получено съгласуването на втория етап от проекта за обновяването на емблематичния парк. Той включва изграждането на езерото и водните атракции на мястото на Пеещите фонтани. Предвижда се още разширяване на паркинга до библиотеката, нови тротоари по улиците „Велико Търново“ и „Авксентий Велешки“.

Кметът Иван Тотев и заместниците му посетиха още новопостроения Виенски павилион и новите детски площадки и приеха благодарностите на многобройните посетители в парка.

Реновирането и модернизирането на Цар Симеоновата градина се извършат в рамките на проекта „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“. Той се изпълнява по Договор № BG161PO001/1.4-09/2012/005 по Оперативна програма „Регионално развитие”.