Вие сте тук: Начало Новини Започва реконструкцията на микрорайон в „Западен“

Започва реконструкцията на микрорайон в „Западен“

За първия етап от обновяването на са осигурени около 200 000 лева от бюджета на Община Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Западен“ Десислава Желязкова направиха първа копка на проект за реконструкция на микрорайона в карето между улиците "София", "Дрян", "Гергана" и "Солунска" в район „Западен“.

Проектът предвижда цялостно обновяване на терена, което включва нови асфалтови настилки, тротоари, подмяна на ВиК мрежа, оформяне на градинките и озеленяването им, както и изграждане на  възможно най-много паркоместа, без това да е за сметка на зеленината.

В този микрорайон има около 1000 души с постоянна адресна регистрация, но на негова територия се намира ДКЦ и болница. Това обуславя всекидневния голям поток от хора, които в много от случаите са със сериозни заболявания и трудноподвижни, подчерта кметът на района Десислава Желязкова. Тя припомни, че там са още млечна кухня „Лакомото мече“ и ЦДГ „Светла“, към които сутрин, обяд и вечер „трафикът“ на родители и деца е доста голям. В тази връзка улиците са сериозно натоварени по отношение на паркирането на автомобили, освен за постоянно живеещите, коментира Желязкова. Тя подчерта, че реализирането на проекта се извършва съгласувано и със съдействието на ВиК – Пловдив.

За първия етап от обновяването на микрорайона са осигурени около 200 000 лева от бюджета на община Пловдив, част от които са от компенсациите за софийския отпадък, каза кметът на града Иван Тотев. Той подчерта, че в „Западен“ и „Южен“ вече се решават проблемите на цели зони. Добре е и това, че в „Западен“ е минало и обществено обсъждане и е съгласувано с гражданите кой микрорайон да се ремонтира, каза още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че тази зона ще се направи така, че в нея да не се работи и ремонтира през следващите 10 години и подчерта, че предстои поетапно обновление на  района.

На старта на проекта присъстваха кметовете на останалите пет район в града – Райна Петрова на „Централен“, Петър Петров на „Източен“, Костадин Димитров на „Тракия“, Ральо Ралев на „Северен“ и и.д. кмет на „Южен“ Людмил Русанов.