Вие сте тук: Начало Новини Започва нов етап от проекта за възстановяването на Голямата Базилика

Започва нов етап от проекта за възстановяването на Голямата Базилика

От фондация „Америка за България” депозираха проект за укрепване във връзка с разкриване на Северния кораб на обекта.

„Америка за България” депозира проект за укрепване, който е част от проектната документация за разкриване на Северния кораб на Голямата Раннохристиянска базилика на Филипопол. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, след срещата си с представители на фондацията. Проектът е част от ангажимента на Община Пловдив за извършване на проучвателна дейност на север от сега разкритата част от Базиликата. За реставрацията на обекта фондация „Америка за България” ще осигури финансиране в размер на 4 900 000 лева. Община Пловдив участва в проекта с облагородяването на градската среда.

„В северния кораб планираме изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг”, уточни кметът Иван Тотев.

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” и оформянето на красиво площадно пространство. Предвижда се дейностите по изграждането на бъдещия музей да приключат през есента на 2018 година.

Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова.

Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата през 1985г.

Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица „Гладстон” и след решение от Министерски съвет получи правото да управлява Голямата Раннохристиянска базилика, припомни кметът. Той заяви, че до месец с КАТ ще бъде съгласуван проект за регулиране на движението, за да могат да стартират проучвателни дейности.

В тази връзка маршрутът на автобусна линия 9 ще бъде променен, както следва - ул "Петко Д. Петков" - "Капитан Райчо" - бул. "Цар Борис Трети".