Вие сте тук: Начало Новини Започва дигитализацията на богатото културно-историческо наследство на Пловдив

Започва дигитализацията на богатото културно-историческо наследство на Пловдив

Кметът Иван Тотев: С реализирането на този проект внедряваме и оборудваме два центъра и четири дигитални станции.

„Гордеем се, че успяхме да защитим проекта „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ и изказваме благодарности на всички партньори. Този проект има много важна цел, а именно дигитализиране на културно-историческото наследство, което да остане запазено за поколенията, както и да бъде много по-достъпно за хората“. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по време на встъпителната пресконференция. Проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ е финансиран от Програма BG08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата му стойност е 586 778,77 евро, като 100 % от нея е безвъзмездна финансова помощ.

Проектът цели дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия. Ще бъдат дигитализирани 50 000 обекта.

„С реализирането на този проект внедряваме и оборудваме два центъра и четири дигитални станции, които ще могат да направят, така че Община Пловдив да има възможност да работи в годините и да надгражда идеята  и целта на проекта. Сега поставяме началото, като смятаме да преминем и в другите фази“, каза още кметът инж. Иван Тотев. Той допълни, че по този начин потребителите ще могат да се запознават и да разглеждат богатото културно-историческо наследство на Пловдив, а това да ги мотивират да посетят най-стария жив град в Европа и да видят обектите на живо.

За работата на двата центъра и четирите мобилни станции, в които ще се провежда  дигитализацията на недвижимото наследство, ще бъде закупено и необходимото оборудване – скенери, компютърна техника, фото техника и др.

За целите на дигитализацията от средите на културните институции, участващи в проекта ще бъде назначен персонал от четиринадесет експерти – седем по културно-историческо наследство и седем експерти „Дигитализация”. По този начин ще се работи за подобряване на административния капацитет на участващи в проекта партньори.

„Проектът е изключително важен за Пловдив и поставя ново начало в отношението ни към културно-историческо наследство“, категоричен бе кметът инж. Иван Тотев.

По време на информационната среща ръководителят на проекта Пламен Панов направи подробна презентация. На събитието присъстваха заместник-кметът “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов, партньори, журналисти и много гости.