Вие сте тук: Начало Новини Започва дългоочакваната реставрация на Голямата ранннохристиянска базилика

Започва дългоочакваната реставрация на Голямата ранннохристиянска базилика

За реставрацията фондация "Америка за България" ще осигури финансиране в размер на 4 900 000 лева.

Община Пловдив и фондация "Америка за България" започват възстановяване на Голямата раннохристиянска базилика на бул. „Мария Луиза“ пред Католическата катедрала. Тава съобщиха на кметът инж. Иван Тотев и представителите на „Америка за България“ Ленко Ленков – програмен директор, и Николай Трайков – мениджър „Проектиране и строителство“.

За реставрацията на обекта фондацията ще осигури финансиране в размер на 4 900 000 лева. Община Пловдив ще участва в проекта с облагородяването на градската среда. Общината вече е инвестирала почти половин милион лева, с които е откупила обратно 1.5 дка земя до Голямата базилика, подчерта кметът Иван Тотев.

Епископската базилика е най-голямата на Балканския полуостров. Тя е трикорабна, построена е през V-VI век и е с размери 86 метра ширина и 39 метра ширина, с около 2000 квадратни метра уникални мозайки и  над 70 медальона с изобразени птици – символ на душите на новопокръстените християни.

Ленко Ленков и Николай Трайков обясниха концепцията на фондация „Америка за България“ за изграждане на защитно покритие на две нива с панорамен покрив. Туристите ще разглеждат уникалните мозайки без да имат пряк достъп до тях. Предвижда се и 3D визуализация на цялата Базилика.

Очакванията на фондация "Америка за България" работата по обекта да започне в края на тази година и да продължи до 2017 година. По експонирането и консервацията на Голямата ранно-християнска базилика ще работят Елена Кисякова, която е проучвала обекта, както и Елена Кантарева, която работи по Малката базилика.

Радвам се, че имаме яснота по проекта за Голямата базилика в деня, когато отбелязваме една година от успешното завършване на Малката базилика – предходният обект, който реализирахме с подкрепата на фондация „Америка на България“, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.