Вие сте тук: Начало Новини Започна петото „Дефиле на младото вино“ в Стария Пловдив

Започна петото „Дефиле на младото вино“ в Стария Пловдив

През уикенда пловдивчани и гостите на града могат да дегустират младите вина на 26 винопроизводители от цялата страна.

С традиционното Дионисиево шествие и със стилна музикална програма с участието на Теодосий Спасов, хор „Евмолпея“ и ансамбъл „Тракия“ в Пловдив започна петото издание на Дефиле на младото вино.

В неповторимата атмосфера на Стария град се представят 26 винопроизводители. За сравнение те бяха само 16-т при старта на дефилето през 2009-та година, съобщи председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев. Тук са производители от цялата страна; най-добрите майстори на младо вино; хората, които се съревновават с френското божоле, каза още г-н Фратев.

Домакинът на събитието – кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, подчерта факта, че Дефилето на младото вино е неизменна част от събитийния календар на Пловдив и част от Стратегията за развитието на туризма в общината. Този фестивал се чака с нетърпение от всички пловдивчани и гости. Радостно е, че през всяка следваща година ние отчитаме все по-голям интерес, все повече изложители, все повече посетители, заяви в приветствието си кметът инж. Иван Тотев и допълни: Няма как да не ни радва факта, че през последните години имаме изключително разнообразие в културния календар на Пловдив – все повече събития, които правят така, че за Пловдив да се говори не само на национално, но и на международно ниво.

Ритуалът по отваряне на първата бъчва с младо вино бе извършен от заместник-министъра на земеделието Явор Гечев. Той заяви, че трябват повече такива мероприятия, за да разберат хората, че в България се прави най-доброто вино.

Тази година Дефилето на младото вино съвпада с III-та Международна среща на туроператорите в Пловдив и се презентира пред участниците във форума с цел привличане на туристи.

През уикенда пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да дегустират младите вина в  галерия Златю Бояджиев, галерия Енчо Пиронков, къща Георгиади, къща Недкович, къща Хиндлиян, Балабановата къща и Етнографският музей. Винопоизводители ще предлагат своята продукция и в два ресторанта на територията на Стария град, както и в Антиквариата на ул. Съборна 55. Тази година водещи пловдивски ресторантьори ще пренесат специалитети от кухнята си на Лапидариума, пак там Хлебна къща – Пловдив ще приготвя хляб с мая по 100- годишна традиционна рецепта, ще има и изненади за любителите на деликатеси.

Богата и разнообразна е съпътстваща културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции, лекции и др. Дефилето на младото вино ще продължи до неделя – 24-ти ноември, включително.