Вие сте тук: Начало Новини Започна първата след 20 години реставрация на фасадата на Етнографския музей в Пловдив

Започна първата след 20 години реставрация на фасадата на Етнографския музей в Пловдив

Докато траят ремонтните дейности, за туристите е създаден временен вход към музея с обход през двора.

Централната фасада на Етнографския музей в Пловдив предстои да бъде обновена до средата на месец септември. В това директорът на музея доц. д-р Ангел Янков увери кмета на Пловдив инж. Иван Тотев  при днешното му посещение на обекта, където художествената реставрация вече започна.

„Етнографският музей е сред най-знаковите места в Пловдив, той е най-посещаваният туристически обект в Стария град, емблематичната му красива сграда присъства във всичките ни рекламни материали. След последния ремонт на фасадата отпреди 20 години отново дойде време за освежаването й“, коментира инж. Иван Тотев.

Той припомни, че с отпуснатите от бюджета на общината около 160 хил. лв. миналата година  основно бе ремонтиран уникалният покрив на музея с площ от близо 1 декар. За сегашните дейности са осигурени близо 140 хил. лв. в съответствие с гласувано от Общинския съвет решение.

До края на 2016 г. се очаква да приключи обновяването и художественото изписване на цялата западна фасада, а през следващата година работата да продължи по другите страни.

Директорът на Етнографския музей доц. д-р Ангел Янков уточни, че още до септември  ще бъде извършено конструктивно укрепване на двете колони в зоната под портите на къщата, които не са ремонтирани още от построяването на Куюмджиевата къща през далечната 1847. Предвижда се и да бъде премахната сивата боя върху обшивките, положена по проект от началото на 60-те години на миналия век, и да се възстанови естественият цвят на дървото.

„Макар че да се поддържа огромното културно-историческо наследство в Стария град  е скъпо удоволствие, през последните 5 години общината не престава да заделя бюджетни средства за проектиране, възстановяване и ремонт. Освен пълната реконструкция на къща „Клианти“, за чието пълно възстановяване от руина инвестирахме около 2 млн. лв., няма общински имот без някаква намеса“, посочи кметът Иван Тотев.

„С обновената си фасада Етнографският музей ще придобие още по-блестяща визия, с която да посрещне  своя 100-годишен юбилей през 2017 г.“, отбеляза директорът доц. д-р Янков.

Докато траят ремонтните дейности, за туристите е създаден временен вход към музея с обход през двора.