Вие сте тук: Начало Новини Започна новият археологически сезон на Небет тепе

Започна новият археологически сезон на Небет тепе

„Няма пловдивчанин или гост на нашия град, който поне веднъж да не се е изкачил до Небет тепе, защото то е естествения край на свободно избрания или туристически маршрут в Старинен Пловдив“. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при старта на финалния сезон на археологическите разкопки на хълма, където преди хилядолетия са се заселили първите жители на най-древния жив град  в Европа.

По думите на кмета, а и според мнението на неговите съграждани, Небет тепе е сакрално място за Пловдив. Навярно именно това поражда особената чувствителност по актуализираната през последните няколко години тема за по-нататъшното социализиране на тепето.

„Всеки паднал камък предстои да подредим на точното място. Целта ни е да възстановим истинската история, а не да изграждаме бутафория по хипотези“, категоричен е Иван Тотев. Той допълни, че през последните 100 години тепето е претърпяло поредица взаимно отричащи се интервенции. Това стана ясно преди три години, когато общината проведе поредица обществени допитвания и обсъждания какво да се случва тук и какъв проект да се реализира. Оказа се, че няма запазена документация, но има много противоречия, включително и сред научните среди.

„За да изясним историческата истина, заедно с Археологическия музей предприехме дълга процедура – в продължение на година заснемахме археологически структури, изяснявахме историята и подреждахме всичко пласт по пласт. След направените сондажи миналото лято стартирахме мащабни археологически разкопки в зоните, които до момента не бяха проучвани. Мине ли и настоящият археологически сезон, се надявам да имаме цялостна база данни, за да стартираме наесен работа по проекта, а догодина да го осъществим“, допълни кметът Тотев.

Новите археологически проучвания се фокусират върху западната и южната част на тепето. Съвместно с настоятелството на Арменската църква, разположена в по-ниската западна част на хълма,  се предвижда реализирането на проект за пряка стълбищна връзка с терасовидни панорамни площадки между храма и Небет тепе.

Постепенно се разкриват всички зидове на тепето, които само допреди няколко години бяха закрити от буйна саморасла растителност. Открити са всички пешеходни връзки между хълма и бул. „Шести септември“, както и към площад „Шахбазян“, където тези дни предстои още усилена работа на служителите от общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“.

„Непрестанно се грижим за Небет тепе. Когато при последното умуване над въпроса къде в предстоящия проект да поставим акцента  – дали в римския, средновековния или праисторическия период, решихме в крайна сметка да не търсим акцент. Искаме да го покажем на света по възможно най-добрия начин – специалистите да разкажат историята така, че всеки пласт време да получи заслуженото внимание“, посочи Иван Тотев.

Той е убеден, че през 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата,         Небет тепе ще посрещне още повече туристи. Засега тук не се  предвижда създаване на музей и платени за посещение зони. Директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов смята, че въпреки това трябва да се намери подходяща форма за контролиран достъп като превенция срещу евентуални недоброжелателни посетители, които нанасят щети върху културно-историческото наследство.