Вие сте тук: Начало Новини Започна нов етап от обновяването на къща „Клианти“ в Стария Пловдив

Започна нов етап от обновяването на къща „Клианти“ в Стария Пловдив

Уникалните тавани в знаковия обект ще бъдат възстановени, а обектът ще стане пример за отношението към културното наследство на града.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев започна третият етап от реконструкцията на най-старата запазена къща в Стария град – „Клианти“. Дейностите ще се изпълняват от фирма РЕСТ на големия реставратор  Джовани Димитров, която бе единствен кандидат в обявената обществена поръчка. Този етап от ремонта на знаковия обект включва реконструкция на уникалните тавани и е на стойност 150 000 лева от общинския бюджет.

Къща „Клианти“ е построена в началото на 18-ти век преди да се роди т. нар. симетрична пловдивска къща, припомни Джовани Димитров и обясни сложността на дейностите, тъй като таваните нямат аналог в Стария град. Той заяви, че ще възстанови напълно оригиналите, а обектът ще стане пример за отношението на кмета инж. Иван Тотев и на Пловдив към културното наследство на града.

От своя страна кметът Иван Тотев съобщи, че реконструкцията на „Клианти“ ще продължи. Той изрази надежда  къщата да отвори врати през следващата година.