Вие сте тук: Начало Новини Започна монтажът на електронни табла по автобусните спирки

Започна монтажът на електронни табла по автобусните спирки

Информационните табла са по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“.

Електронни информационни табла по 354 спирки ще показват в реално време движението на градските автобуси – номерата на маршрутните линии и минутите, оставащи до пристигането им.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Ирене Клементе от испанската фирма-изпълниел „Индра“ откриха символично първото табло, монтирано на спирка № 123 – „ТПК Марица“.

Информационните табла са от системата „Информация за пътуване и управление на автопарка”, която е част от „Система за управление на градския транспорт” по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“.

„Реализирането на този проект е огромен успех за Община Пловдив. Целта ни през следващите четири години е увеличаване на пътниците в автобусите и намаляване на автомобилния трафик. С информацията, която ще получават гражданите, и възможността да използват един билет в няколко превозни средства, ще направим услугата много по-достъпна, по-удобна, по-бърза и по-евтина за преминаване от една градска точка към друга“, посочи инж. Иван Тотев.

По думите на кмета Община Пловдив ще разработи и уебсайт, който ще показва информацията в реално време, с възможност компании  също да разработват мобилни приложения, свързани с градския транспорт  в Пловдив.

Г-жа Ирене Клементе увери, че информационните табла отговарят на всички европейски изисквания за лоши атмосферни влияния и температурни амплитуди от минус 40 до плюс 70 градуса. По преценка на Центъра за мобилност, който ще се помещава в административната сграда на бул. „Шести септември“,  чрез тях може да се подава и допълнителна информация за евентуални задръствания, аварии и др.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев предупреди пловдивчани през сладващия месец и половина да шофират особено внимателно, тъй като вече започна поетапната смяна на светофарните уредби на близо 50 възлови кръстовища, което налага изключването им за по няколко дни.

Проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ е на обща стойност 44  306 947,25 лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.5.-03/2011 „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“, операция „Системи за устойчив градски транспорт“.