Вие сте тук: Начало Новини Започна мащабен ремонт на Природонаучния музей

Започна мащабен ремонт на Природонаучния музей

Сменят гредореда с бетонна плоча, ще бъдат изградени нови ВиК и електросистеми.

Реконструкцията на Регионалния природонаучен музей решава наболели стари проблеми и го превръща в модерно средище на познание за света на природата. В това директорът гл. ас. д-р Огнян Тодоров увери кмета на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението му в обекта при старта на ремонтните дейности.

Настилката вече е премахната, върху пода е останал дървеният гредоред отпреди близо два века. Проектът за възстановяване на сградата, която от години има технически проблеми заради пропадане на конструкцията, предвижда замяна на дървените с метални греди, а върху тях – изграждане на бетонна плоча. Според договора с фирмата-изпълнител, монтажът трябва да стане за 55 дни. Следват нови настилки, нови витрини и новости при експонирането, така че музеят да стане още по-привлекателен за посетителите, разказа д-р Тодоров, който благодари за подкрепата на кмета и на Общинския съвет, който реши за реконструкцията да бъдат отпуснати 150 хил. лв. от бюджета.

Това е една от най-емблематичните и наситени с история сгради на Пловдив. Тук са работили и творили нашите първи кметове и главни архитекти. Оттук са тръгнали първите тласъци за развитието на модерния град. През годините е имало проблеми, имало е и съответните докладни от предишни директори. Винаги обаче са се намирали по-важни приоритети, които са забавяли този ремонт. Ето защо за нас е много сантиментално това, което се случва тук,сподели инж. Иван Тотев.