Вие сте тук: Начало Новини Започна изграждането на първата в Пловдив площадка за деца с увреждания

Започна изграждането на първата в Пловдив площадка за деца с увреждания

Първата в Пловдив специализирана площадка за деца и младежи със специфични потребности ще бъдe изградена в подножието на Бунарджика. Стартът бе даден днес от кмета на район „Централен” Георги Стаменов в присъствието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, предшественика му Иван Тотев. Сред гостите на символичната церемония бяха представители на неправителствени организации, младежи със специални потребности и техните родители.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов обясни, че и трите уреда, които ще се монтират до 20 дни - люлка-везна, комбинирана въртележка и люлка-махало, са подходящи за деца с инвалидни колички и са подсигурени с колани за безопасност.

Атанас Тавков, представител на сдружение „Различни, но равни“ за деца и младежи с тежки физически увреждания от Пловдив и областта благодари за чудесната площадка от името на 75 семейства.

„Благодаря за ангажираността към семействата с деца с увреждания, която започна още по времето на Здравко Димитров като областен управител и на Иван Тотев като кмет. С помощта на техните усилия Пловдив е един от малкото градове, който предлага иновативната мобилна услуга в дома на потребителя, при която скъпоструващите терапевтични дейности, се поемат от общината и държавата. Признателен съм на всички, които сбъднаха мечтата на всички нас – родителите на деца с увреждания“, подчерта Атанас Тавков.

Иван Тотев, кмет на Пловдив /2011-2019 г./ заяви, че благодарение на приемствеността в управлението на ГЕРБ всички стартирани инициативи се утвърждават и развиват. „От 2012 г. всяка година в бюджета на община Пловдив се гласуват по 120 000 лв., сега вече и 140 000 лв. за тази социална дейност. В началото стартирахме с едва 40 социални услуги в общината, а сега те почти два пъти повече”,  посочи инж. Иван Тотев, който е втори в листата с кандидати за народни представители.

Кметът Здравко Димитров подчерта  възходящото развитие на социалната политика на общината през годините. „Пловдив е един от най-социалните градове в България. Иван Тотев започна с много добра социална програма и откри голям брой нови услуги, аз съм поел ангажимент да я продължа и да я разгърна още повече. Хората в неравностойно положение го заслужават. Загрижеността за тях е признак за зрелостта на едно общество”, изтъкна Здравко Димитров.

„Интеграцията на децата с увреждания е изключително важна, а тя е най-успешна, когато те са сред своите връстници – в училище и на детските площадки. Надявам се, че всички ние ще бъдем по-отговорни и толерантни към семействата, които се грижат за тях и ще помогнем за по-бързото им приобщаване“, заяви Надя Танева, дългогодишен директор на „Социално подпомагане” и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС. На събитието присъстваха и Стефан Шилев и Спас Шуманов от кандидатската листа за Пловдив-град.