Вие сте тук: Начало Новини Започна изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс

Започна изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс

Проектът за модернизация е на обща стойност близо 10 млн. лв. 6,5 милиона от тях са безвъзмездната помощ по спечелен проект по ОП "Регионално развитие".

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на изграждането на лъчетерапевтичен комплекс в Комплексния онкологичен център.

Това е една от най-важните първи копки, които правим в този мандат, тъй като има пряко отношение към доброто обслужване на болните хора, заяви инж. Тотев. Онкологичният диспансер в Пловдив е най-големият в страната, годишно в него се лекуват средно около 12 хиляди души от цяла Южна България, поради което модернизацията му е от особено значение, добави той.

За целта Община Пловдив използва възможностите на европейското финансиране. Проектът за модернизация е на обща стойност близо 10 млн. лв. 6,5 милиона от тях са безвъзмездната помощ за закупуване на най-модерната апаратура за диагностициране и лъчелечение. Около 3,5 млн. лв. е съфинансирането от страна на общината, чийто ангажимент е изграждането на бункера.

Средствата за своя дял Община Пловдив осигурява чрез Фонда за органите на местното самоуправление ФЛАГ при лихва 0,3 процента. Това е пореден пример за готовността ни да използваме всички механизми за подкрепа  на общините в пътя към усвояване на европейските фондове, подчерта кметът.

Благодарение на общината и лично на г-н Тотев една многогодишна мечта става реалност, тъй като такава огромна инвестиция не е по силите на Комплексния онкологичен център, отбеляза Красимир Тодоров от лечебното заведение.

Крайният срок за изпълнението на проекта е краят на декември 2014 г. В ход са процедурите за доставка на оборудването.