Вие сте тук: Начало Новини Започна Европейското по кану-каяк 2016. Кметът пожела успех на пловдивските олимпийци

Започна Европейското по кану-каяк 2016. Кметът пожела успех на пловдивските олимпийци

Над 750 участници от 36 страни ще мерят сили от 14 до 17 юли 2016 г. на Гребния канал.

Със стилна церемония на емблематичната сцена на Античния театър в Пловдив бе открито Европейското първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години. Над 750 участници от 36 страни ще мерят сили от 14 до 17 юли 2016 г. на Гребния канал, като българските състезатели са 27, разпределени в 22 лодки.

В приветствието си кметът инж. Иван Тотев подчерта, че градът ни отдавна е известен като спортна столица на България и от него са тръгнали редица призьори на Олимпийски игри и шампиони на Европа и света.

„Гордеем се, че Пловдив дава възможност за реализиране на високи спортни успехи и тази година изпраща достойни свои състезатели на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Десетима наши спортисти спечелиха квоти за участие в Олимпиадата, която започва в началото на следващия месец в Бразилия. Използвам случая да ги поздравя и да им кажа: Гордеем се с Вас и Ви желаем нови успехи“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Официалният старт на първенството бе даден от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, в присъствието на заместник-министъра на младежта и спорта на Асен Марков, Евелина Петрова - изпълнителен директор на Българската федерация по кану-каяк, близо 1000 акредитирани участници, официални гости и много пловдивчани.

Заместник-министър Асен Марков заяви, че следващата година в Пловдив ще бъде проведено Европейско първенство за мъже и жени, а през 2018-та ще домакинстваме Световното първенство за юноши, девойки и младежи.

„Пловдив ще продължава да дава големи имена на кану-каяка. Дано това европейско първенство се превърне в необходимия им тласък към върховете“, подчерта изпълнителният директор на Българската федерация Евелина Петрова.

По време на откриващата церемония на Античния театър българският флаг бе носен от най-голямата ни надежда за титла - пловдивчанинът Ангел Кодинов, който има и олимпийска квота. Пловдивски клубове по аеробика и художествена гимнастика, танцьори, музиканти и изпълнители от АМТИИ заслужиха бурните аплодисменти на многобройната публика.