Вие сте тук: Начало Новини Започна дългоочакваното обновяването на Одеона

Започна дългоочакваното обновяването на Одеона

Сред акцентите в реконструкцията е социализирането на подземното пространство при максимално съхраняване на неговата автентичност.

Още неесен се очаква Одеонът да приеме на обновената си сцена културни събития. Това прогнозира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при обявяване началото на втория етап от реконструкцията на знаковия археологически обект. Стойността на ремонтните дейности е 230 000 лева.

На мястото на отстранените прогнили дървени пейки за около 250 зрители предстои изграждането на солидни седящи места от каменна зидария  като в Солунския Одеон, отбеляза авторът на проекта арх. Румяна Пройкова. На обновяване подлежи и компрометираната към момента сцена.

Сред акцентите в реконструкцията е социализирането на подземното пространство при максимално съхраняване на неговата автентичност. Предвижда се хидроизолация, както и изграждането на рампа за хора в неравностойно положение. Санитарни помещения и шумоизолираща стена на по-късен етап са също част от проект за реновиране на Одеона.

Първият етап от реконструкцията на Одеона бе осъществено благодарение от фондация „Левентис“ през 2002 г., а след цялостното й финализиране се очаква сцената в центъра на Пловдив да се превърне в средище на културен живот.

Идеята е след стартиралите през 2012 г. нови археологически проучвания на Одеона да се осъществи връзката между него и Централния площад, както и между северната и западната част от Античния форум, посочи кметът инж. Иван Тотев.