Вие сте тук: Начало Новини Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева представи плана „Юнкер“ в Пловдив

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева представи плана „Юнкер“ в Пловдив

Кметът Иван Тотев: Трябва да продължим със същия ръст на развитие, който е впечатляващ за България.

„Пловдив бие София по инвестиции, а България показа, че може да преодолява проблеми, свързани с интегрирането си в Европа, и е сред отличниците по усвояването на еврофондовете.“ Това каза Кристалина Георгиева - заместник-председател на Европейската комисия, по време на икономически форум в града под тепетата.

Това е поредната среща, на която бяха засегнати въпросите за икономическото развитие на страната и в частност Пловдив.

„До голяма степен честотата на събитията тук показват, че градът ни е забележим отвън – от хора и организации. Радвам се, че за него вече се говори с голямо уважение в наднационално ниво – от Брюксел, от всеки един потенциален инвеститор, от търговски камари и организации“, заяви кметът на Община Пловдив Иван Тотев.

„Неслучайно голяма и значима част от инвеститорите искат да развиват бизнеса си в Пловдив и то не защото държавата им е казала да го направят“, допълни още той.

На срещата Кристалина Георгиева представи Инвестиционния план за Европа, известен още като "Плана Юнкер". Тя уточни, че България има да усвоява 32 милиарда лева по еврофондове. Според нея от особена важност е да обърнем внимание на „Плана Юнкер“ за преход към повече финансови инструменти в европейския бюджет, стимулиране на банките, за да работи българската икономика. Той не финансира държавни проекти, а такива от частни компании или общини.

Кристалина Георгиева уточни, че в след разговори с кмета Иван Тотев е станало ясно, че в региона има няколко конкурентоспособни идеи, една от които е развитието на летище Пловдив. До момента България е успяла за сключи две споразумени за малки и средни предприятия за 400 милиона лева. Третото предстои.

„Икономиката на Пловдив е доста пъстра и не е съсредоточена в една или друга индустрия, която да е уязвима на дадена криза. Трябва да продължим със същия ръст на развитие, който е наистина впечатляващ за България. Пред нас стои следващото предизвикателство: привличането на хора и осигуряване на качествено образование в региона“, коментира кметът Иван Тотев.

Според председателя на КРИБ - Елза Маркова, Пловдив е най-живата икономическа зона и индустрия в България. А депутатът и председател на Комисията по енергетика в Парламента Делян Добрев заяви, че Пловдив е индустриалната столица на България.

Народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова потвърди, че за последните две години в Пловдив безработицата е под средната за страната и продължава да пада. Според нея за постигането на това ниво важна роля има дуалното образование, а надеждата е следващата година да има вече сключени договори между ученици и работодатели.

Форумът „Да на българската икономика! Да на българските региони!“ се проведе на 13.05.2016 г. в Гранд хотел "Пловдив" и бе организиран съвместно от вестник „Стандарт“, Камарата на работодателите и индустриалците в България с подкрепата на работодателски и други организации.