Вие сте тук: Начало Новини Забрана за каруците в Пловдив

Забрана за каруците в Пловдив

Никакви каруци няма да се мяркат дори и в най-малката пловдивска уличка.. Тоталната забрана на превозните средства с жива тяга ще влезе в сила, след като Общинският съвет гласува предложените промени в Наредба №2.

Докладна и конкретно предложение вече са внесени при кмета инж. Иван Тотев от заместника му по транспорта инж. Александър Държиков, според когото при все по-нарастващия автомобилен трафик каруците са реална заплаха за безопасността на движението. А и каква европейска столица на културата ще ставаме при наличието на каруци, риторично попита той. Кончета, впрегнати във файтони, са допустими единствено като атракция, подкрепи го кметът.

Най-сетне ще бъде изградена дълго отлаганата от предишната власт светофарна уредба, която ще струва около 80 хил. лв., по Околовръстното шосе на кръстовището между Коматево и Първенец. Процедурата ще стартира още в самото начало на януари.


Спешно сформирана специална комисия пък трябва до 1 декември да представи доклад за незаконните пътни знаци в града, които забраняват паркирането, съобщи заместник-кметът Държиков. Временно се спира репатрирането на автомобили от тези зони. Общинските юристи вече са открили клаузи, по които сключеният в края на предишния управленски мандат крайно неизгоден договор с фирмата-собственик на "паяците" може да бъде развален.

Автомобили ще бъдат репатрирани само в изключителни случаи, когато наистина пречат на движението и то от общинси паяци - не повече от 4 на брой, които е възможно да се закупят да твърде аткрактивни цени, обясни инж. Държиков. Изкуствено създадените чрез раздвоението на "Общинска охрана" две общински предприятия - "Охрана и сигнализация" и "Синя зона, паркинги и гаражи" не само че не донесли обещаваните милиони левове приходи, но дори били на минус. Предстои ново преструктуриране, допълни заметник-кметът.