Вие сте тук: Начало Новини За първи път в България: Пловдив става член на Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО

За първи път в България: Пловдив става член на Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО

Мрежата има за цел да подкрепя и поощрява практиката на учене през целия живот.

Пловдив е първият български град, който получи сертификат за членство в Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО, с което стана част от международната образователна мрежа на организацията.

В писмо, подписано от директора на ЮНЕСКО Арне Карлсън, се казва, че: „Пловдив ще има предимството да бъде част от една динамична Мрежа, която има за цел да подкрепя и поощрява практиката на учене през целия живот в общностите по света, като насърчава политиката на диалог и партньорско обучение между страните членки, създавайки връзки и партньорства, изграждайки капацитет и разработвайки инструменти за насърчаване изграждането и напредъка на учащите градове“.

Програмата има амбициозната идея да обедини над 100 града от цял свят, които да подпомагат образованието и образователния процес на всички континенти. Към момента участие в глобалната мрежа са взели 35 градове от 20 държави. Целите са: намаляване броят на децата, които нямат достъп до образование, повишаване и подобряване на образователните системи по света и обмяна на опит.

В специален тримесечен бюлетин на организацията ще бъде поместена новина за това, че Пловдив е част от голямото семейство на учещите се градове на ЮНЕСКО.

В момента Община Пловдив работи по няколко важни програми като: съвместната работа с Пловдивския университет по обявяване на международната специалност за привличане на студенти за IT и софтуерно инженерство, повече от година в действие е и програмата за „Иновативни училища“. В момента се разработва пилотният проект за въвеждане на обучение по метода „Монтесори“ в детските градини.