Вие сте тук: Начало Новини За първи път след 55 години основно ремонтираха централния Дом на младоженците в Пловдив

За първи път след 55 години основно ремонтираха централния Дом на младоженците в Пловдив

Младоженците в Пловдив могат да сключват граждански брак в напълно обновена сграда. Кметът на града Иван Тотев, заместник-кметове и кметове на райони, общински съветници и гости присъстваха на тържеството по освещаване на обновения Дом на младоженците. Заедно с директора на общинско предприятие „Радостни обреди“ Румяна Толова прерязаха лентата.

Специално за събитието дойде и Русалия Кирова, съпругата на известния пловдивски художник Димитър Киров – Ди Киро, който през далечната 1963 година е правил 8 стъклогравюри, изработени специално за тази сграда още при построяването й. Тя донесе и снимка от тяхната сватба, направена през 1965 година.

Стъклогравюрите са вложени в новия стъклопакет с цел съхраняването им. Запазени са и феропластиките на Димитър Киров, като всички негови произведения са поставени на втория етаж.

Още по-красива и обновена е ритуалната зала, където на специална видео стена 2.50х1.40м младоженците могат да прожектират избрани от тях снимки или да предават церемонията по бракосъчетанието на живо.

„Сградата е неузнаваема и много е важно мястото да е приятно и да привлича младите хора да сключват граждански брак“, заяви кметът Иван Тотев. Той пожела много щастие на новите семейства и съобщи, че предстои ремонт и обновяване на площада пред Дома на младоженците.

Стойността на ремонтните дейности е почти 390 000 лева. Освен дограмата, подовата настилка, боядисване и ремонт на покрива са обновени и офисите на служителите, като са обособени допълнително още няколко.

Домът на младоженците е построен през 1963 г. Сградата е проектирана от арх. Матей Матеев и арх. Димка Танева. Досега основен и толкова мащабен ремонт не е правен, само козметични ремонти на покрива и залата.