Вие сте тук: Начало Новини Водна каскада по обновените Стълби на Каменица станаха поредната атракция на Пловдив

Водна каскада по обновените Стълби на Каменица станаха поредната атракция на Пловдив

Нови настилки, почистени за първи път от над половин век стени, укрепване на плочата, подземни резервоари и хидроизолация са част от реконструкцията.

Стълбите на Каменица скоро ще са сред най-предпочитаните места в Пловдив не само за преминаване, но и за отдих. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който с пускането на водната каскада откри напълно обновения обект.

Нови настилки, почистени за първи път от над половин век стени, укрепване на плочата, подземни резервоари и хидроизолация са част от стартиралата миналото лято реконструкция по социализирането на Стълбите.

Това е поредната амбициозна задача, която реализирахме в желанието да осигурим още едно любимо кътче за жителите и гостите на нашия град и естествена красива връзка от Главната улица към обновената още в началото на мандата градинка на Дановия хълм, посочи кметът.

Същевременно Община Пловдив откупи двете заведения в подножието на Стълбите, където предстои откриването на галерия за съвременно изкуство. В концепцията за новия облик на Стълбите се вписват и двете кафенета, където частните собственици също са предприели ремонт.

Монтирани са пейки, поставени са кашпи с дръвчета и цветя, като голямото озеленяване започва тепърва. Предвижда се засаждането на олеандри, а за по-голямата сигурност на обекта са поставени видеокамери.

За да не се нарушава визуалният контакт между Главната и тепето,  паркирането по улицата над Стълбите ще е невъзможно, тъй като при извършваната в момента реконструкция там габаритите на пътя се намалят до възможност само за преминаване на автомобилите. Пред самия вход към Дановия хълм съвсем скоро ще бъде монтирана красива информационна табела.

Гледката е прекрасна и в двете посоки – отдолу и отгоре, неслучайно фасадата на някогашния хотел „Берлин“ на Главната също беше обновена.

Стойността на проекта е 150 хил. лв., а изпълнението му е дело на ОП „Жилфонд“ със съдействието на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“.

Още при откриването Стълбите на Каменица с водната каскада по тях се превърнаха в атракция за преминаващите по Главната пловдивчани и туристи.