Вие сте тук: Начало Новини Вицепремиерът Симеон Дянков дава Пловдив за добър пример

Вицепремиерът Симеон Дянков дава Пловдив за добър пример

Заедно със семейството си той разгледа археологическите разкопки, както и закупената от ОП „Чистота” мултифункционална супер модерна техника.

Напоследък даваме Пловдив за пример като град, който само за няколко месеца се раздвижи, и съм сигурен, че след две-три години ще е коренно променен.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещението си в Пловдив по покана на кмета Иван Тотев.

Много малко се е правило досега за града – особено от последните двама кметове. Ние искаме да помогнем градът да дръпне много напред, подчерта вицепремиерът.

Заедно със семейството си днес той дойде да разгледа закупената от ОП „Чистота” мултифункционална супер модерна техника, каквато няма не само в България, а е голяма рядкост и в развитите европейски страни.

Трите доставени машини могат да метат, мият, да чистят сняг, плевят, косят и поливат, изброи някои от функциите им инж. Тотев. Очаква се скоро да пристигнат още две хибридни машини. Новата техника е закупена със средства от реализираните икономии вследствие на оптимизацията в работата на предприятието, подчерта кметът по време на демонстрацията на машините на площад „Централен”. Много български градове имат необходимост от подобна техника, която Пловдив въвежда първи, отбеляза министър Дянков.

С голям интерес той разгледа и археологическите разкопки на западната страна на Форума и Одеона. От средновековния пласт, при който са разкрити интересни находки, археолозите вече минават в дълбочина към античните пластове, разказа ръководителят на екипа арх. Елена Кесякова. Археолог Мая Мартинова – ръководител на проучванията на Одеона, пък беше подготвила колекция от разкритите предмети.

Вицепремиерът обеща подкрепа за общината, щом след първите резултати от проучванията тя подготви своите проекти, каквито намерения заяви кметът.

Огромната разлика между Пловдив сега и преди година е нашата проектна готовност. Министър Дянков  пое като ангажимент стабилно устойчиво финансиране за завършване на многофункционалната спортна зала. Това е много важно, тъй като се очаква да надминем предварително предвидените 15 милиона, но в случая по-значимо от цената е залата да стане един прекрасен обект, коментира инж. Иван Тотев.

Същото се отнася и за централния площад. Все още сме на ниво археологически разкопки, тепърва започваме проектиране, но щом сме казали, ще се случи както трябва, увери кметът на Пловдив.