Вие сте тук: Начало Новини Възстановяват автентичната Цар Симеоновата градина, над 3 декара повече зеленина след реконструкцията

Възстановяват автентичната Цар Симеоновата градина, над 3 декара повече зеленина след реконструкцията

От създаването на парка през 1892 г. никога досега не е правен проект, а всички промени оттогава насам са правени стихийно.

Със символична първа копка до фонтана на Деметра кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и ръководителят на проектантския колектив арх. Петко Прокопиев дадоха старт на реконструкцията и модернизацията на на най-големия централен парк в града - Цар Симеоновата градина.

Днешният ден е особено важен за Пловдив, тъй като започваме реализирането на един от последните проекти, финансирани с европейски средства през този програмен период на Европейския съюз, отбеляза инж. Тотев. Безвъзмездната помощ по оперативна програма „Регионално развитие”, схема „Зелена и достъпна градска среда”, е  5 милиона лева.

Освен обновяване и модернизиране, проектът включва и отпратка към началото на модерния Пловдив от края на ХІХ до средата на 30-те години на ХХ век.

Изпълнението на проекта е разделено на три процедури, като първата е свързана със същинското обновяване на градината. Предстои възстановяването на павилиона от 1936 г., който повечето пловдивчани са виждали по старите снимки, както и подмяна на осветителните тела. За първи път се изгражда автоматична поливна система в цялата градина, а със засаждането на нова растителност зелените площи се увеличават с 3 декара. Детските площадки изцяло променят своята визия, която предстои да бъде съобразена с най-съвременните европейски изисквания за безопасност, като нова придобивка се включва и 80-местен амфитеатър за артистични спектакли на открито.

От създаването на Цар Симеоновата градина през 1892 г. никога досега не е правен проект, а всички промени оттогава насам са правени стихийно, отдалечавайки парка от оригинала, създаден от Люсиен Шевалас, каза от своя страна проектантът арх. Петко Прокопиев. С естествени павета предстои да бъде възстановена 100 процента от алейната мрежа около фонтана на Деметра, както самият той и всички други фонтани, водата в които винаги ще бъде бистра заради предвидените за реализация пречиствателни инсталации.

Голямото езеро ще се доближи максимално да своя някогашен първообраз, но ще представя и съвсем нов и модерен мултимедиен аудио-видео спектакъл. На следващ етап се предвижда да бъде изграден и подземен паркинг за около 170 автомобила, с който до голям степен да бъдат решени проблемите с паркирането в централната градска част. Съоръжението под езерото може да отпадне, ако бъде възстановен проектът за МОЛ Марково тепе, където има 650 паркоместа.

В следващите няколко седмици постепенно ще стартираме всички процедури по изпълнението на проекта, така че да имаме парк за радост и гордост на пловдивчани, увери кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.