Вие сте тук: Начало Новини Възобновиха археологическите разкопки на Малтепе – обект от национално и световно значение

Възобновиха археологическите разкопки на Малтепе – обект от национално и световно значение

Археологическите разкопки на Малтепе  край пловдивското село Маноле вървят усилено. Те се извършват от екип на Регионалния археологическия музей в Пловдив под ръководството на директора доц. Костадин Кисьов. Два багера изкопават тонове земна маса, за да се разкрие величието на могилата. Кметовете на общините Пловдив и Марица Иван Тотев и Димитър Иванов посетиха на място и разговаряха с директора на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов за най-новите открития.

И тази година продължават проучванията. Под могилата има огромна сграда 15х10 метра, която в момента е под земята и тепърва ще се прочува. Това е обект от национално и световно значение, като няма аналог в бившата римска империя, обясни доц. Кисьов.

Община Пловдив изцяло финансира разкопките вече трета година, а със средствата, отпуснати от община Марица е, осигурена денонощната охрана на обекта. В момента е разкрита много малка част от кулата.

Плановете са следващият месец да се стигне до основата в южната част.

Археолозите са открили 50 монети и части от керамични съдове.

От намереното до момента е ясно, че могилата датира от 3 век след Христа. Постройката и на кого принадлежи ще стане ясно, след като археолозите влязат в нея.

Кулата се състои от 4 секции, които са плътно изградени и споени с хоросан и цимент. 20-метровата кула е изградена, за да носи мраморен постамент със статуя, от която обаче нищо не е намерено. Според изчисленията кулата тежи 250 тона и е построена върху големи основи. Гробницата е вероятно на римски император, тъй като по това време тракийски владетели няма.

След приключване на разкопките ще се направи експозиция с видеофилми и снимки, обясни още доцент Кисьов, който каза ,че задача номер 1 е да се намери входът на гробницата.

„Това, което се открива тук, е нещо уникално и заедно с Епископската базилика и Форумния комплекс става струпване на културно-историческо наследство, което може да се сравни с това в Рим, Атина“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и допълни, че това ще е един от обектите, които ще помогнат увеличаване на броя на нощувките и на престоя на туристите в региона.

„Партньорството при такъв обект от световно значение е от изключителна важност“, посочи кметът на община Марица Димитър Иванов. Той припомни, че със средства на норвежката програма вече е изграден учебно-археологичен комплекс Малтепе.

„Голямата епископска базилика, Източната порта, площад „Централен“, театъра, стадиона, Небет тепе – това са обекти, които правят разликата между Пловдив и останалите градове. Това са обекти, които остават в историята“, коментира кметът Иван Тотев.

На разкопките на Малтепе работят екип от археолози и стажанти. В сведенията, с които археолозите разполагат, не е ясно кой е погребан, но се предполага, че е управлявал Филипопол, още повече че римският път е минавал наблизо. Вероятно наблизо има заровена и римска вила на владетеля. Предстои да се обмисли дали кулата и гробницата да бъдат разкрити изцяло или да остане в могилния насип.

Около могилата в периферията има разкрити още 12 култови ями, които са правени по-късно, там са слагани различни дарове и монети и са правени един вид помени за погребания. Почитането е ставало 100-150 години след погребението, което показва, че става въпрос за личност, която е много влиятелна.

След разкриване на могилата ще последва втори етап – реставрация, консервация, адаптация и изграждане на инфраструктура до обекта.