Вие сте тук: Начало Новини Валидираха марка „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Валидираха марка „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Тиражът е 10 050 бройки, а художник на изданието е Тетяна Узунова.

На официална церемония днес  в заседателната зала на Община Пловдив беше валидирана специална пощенска марка  „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Върху изображението на Античния театър, изрисувано от Тeтяна Узунова,  печат на „Български пощи” поставиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и Деян Дънешки, директор на Български пощи.

„Това е специален ден за град Пловдив; ден, в който стартираме една прекрасна инициатива, която ще продължи следващите години и ще приключи с една прекрасна филателийна изложба през 2019г.”, заяви кметът Иван Тотев. „Честта Пловдив да бъде Европейска столица на културата и че ще представя България е нещо много отговорно. Днешното събитие е важно за нас и нашия град, защото то остава в историята”, допълни още той и изрази желание всяка следваща година до 2019-а да се валидира по една марка.

„Пловдив е един от центровете на културно-исторически дестинации, които Министерството на туризма създаде тази година. Радвам се, че Общината в лицето на кмета Иван Тотев полага големи усилия за това Пловдив да бъде една от най-добрите туристически дестинации”, сподели министър Николина Ангелкова и припомни, че: „Пловдив е най-старият жив град в Европа, където и да върви човек, стъпва по история и вижда една древна култура.”

Първата валидирана марка остана в ръцете на кмета Иван Тотев, който обеща да я предостави на Историческия музей.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към пловдивчани, които ежедневно минават по историческите пластове, които всеки ден са в модерния забързан град с думите: „Сигурно не осъзнавате колко много се променя Пловдив, това можем да го видим ние, хората, които не живеем тук, но които сме приятели на вашия град. Аз съм много впечатлена за усилията, които полага г-н Тотев и неговият екип и нещата, които са постигнали до момента и съм респектирана от онова, което предстои да се сътвори в Пловдив”.

Марката е издадена в тираж 10 050 бройки, а пловдивчани могат да я закупят от централна поща срещу 1 лев. Художник на изданието е Тетяна Узунова.

На валидирането присъстваха и народни представители от Пловдив - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, Димитър Лазаров, Атанас Ташков, Стефан Дедев и Петър Петров.