Вие сте тук: Начало Новини "Въча" на експертен съвет

"Въча" на експертен съвет

Идейният проект "Въча" ще бъде представен утре пред експертен съвет в областната администрация. Заседанието започва от 10ч. при закрити врати. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев изпраща като свои представители директора на "Инвестиционни дейности" Любомир Полимиров и началника на отдел "ВиК" Стефка Захарян, ще има външни експерти, както и специалисти от Пловдив", съобщи областният управител "Иван Тотев"

"Надявам се идейният проект да бъде одобрен и в рамките на година след това да бъде готов и техническият проект, за да се сбъдне отдавнашната мечта пловдивчани да пият кристално чиста планинска вода от Въча", подчерта той.

Началото на проекта "Въча" е поставено през 1959 г.  Идеята е била да се изградят не само язовирите "Доспат", "Кричим" и "Въча", не само да се произвежда електроенергия от порядъка на 427 мегавата, а най-вече да се осигури водоснабдяването на цялата Горнотракийска низина - за напояване чрез канали и за питейни нужди. Трябвало е да се стигне чак до Хасково. 

Всичко приключва през 1975 г., в по-голямата си част - неосъществено. Официално обявената причина е непостигнато съгласие между Турция и България. И до момента най-чистата планинска вода от Родопите - от реките Буйновска и Въча, чрез Марица отиват в южната ни съседка 

"Случи ли се проектът, тази несправедливост ще бъде поправена", оптимист е Тотев.  След встъпването си в длъжност като областен управител той направи всичко възможно проектът да бъде включен сред националните приоритети на правителството. След изготвянето на техническия проект ще бъде изработен подробен устройствен план, после парцеларни планове, а след тях ще последва и отчуждаване на земи, което обаче ще приключи много по-бързо, отколкото при разширението на пътя Пловдив - Асеновград.

Все още не е известна точната цена за изпълнението на "Въча", но е ясно, че ще е много скъпо. То ще бъде финансирано от държавата и от европейските фондове в следващия програмен период - от 2013 до 2020 г.