Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започва изграждането на уникален за страната дигитален планетариум

В Пловдив започва изграждането на уникален за страната дигитален планетариум

Модерното съоръжение ще се намира в Природонаучния музей, а днес кметът Иван Тотев подписа договора за изпълнение

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и представителят на италианската компания „Скай пойнт планетариумс”, която спечели обявената от Община Пловдив обществена поръчка, Марко Козмачини подписаха договора за изграждането на дигитален планетариум в Природонаучния музей.

Технологията, която внедряваме с изпълнението на този договор, няма аналог в България и близките страни, коментира инж. Тотев. Според него тя създава за посетителите едно различно възприятие в неповторима среда.

Въпреки че в Пловдив имаме прекрасни музеи с всеотдайни екипи, музейната инфраструктура през годините все оставаше на втори план. Променяме политиката и в тази насока, след като само през 2014 г. в реконструкцията на Природонаучния музей инвестираме 1млн. лв. бюджетни средства, посочи кметът.

360 хил. лв. от общата сума е стойността на планетариума, като дигиталната конфигурация е от най-ново поколение, каквито има едва в около 40 други планетариуми по света. Новата аткракция ще е в зала „Геология”, която със своите 120 кв. м е най-голямата в музея. Под висящ 8–метров купол ще се намират около 50-те места за зрителите, а в окръжност наоколо ще са витрините, представящи една от най-пълните и красиви експозиции на минерали в страната.

Идеята за планетариума е на пловдивчанин, който в момента защитава дисертация в Кембридж. Стори ни се като непостижим сън не само заради цената, а и защото подобно иновативно нещо не е правено досега в български музей, призна директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Изключително сме благодарни на Община Пловдив и на кмета г-н Иван Тотев за моралната и финансовата подкрепа, без която това нямаше да се случи, допълни той. Освен за космоса, ще се изръчват и други кинопрожекции, свързани с природата с възможност за непрестанно увеличане на фонда от филми.

Срокът за изграждане на планетариума е 140 дни. Междувременно започналата преди година основна реконструкция на музея върви по график. В момента се изгражда нова зала за живи пеперуди, до седмици предстои откриването на най-съвременния в страната аквариум.

Цялостната експозиция се очаква да бъде открита към средата на следващата година. „Няма друг музей в България, който да се е развил толкова много за толкова кратко време”, отбеляза гл. ас. д-р Тодоров.