Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започна строителството на нов касов център на Българската народна банка

В Пловдив започна строителството на нов касов център на Българската народна банка

Кметът Иван Тотев и управителят на БНБ Димитър Радев направиха първа копка за изграждане на нов касов център на БНБ на „Ягодовско шосе“ № 2 в Пловдив. На събитието присъстваха още кметът на район „Тракия” Костадин Димитров, подуправителят на БНБ Калин Христов, членове на Управителният съвет на Българската народна банка, представители на изпълнителите, много гости.

„Радвам се, че тази първа копка е вече факт. Идеята се зароди преди около пет години. Сигурен съм, че новият касов център ще допринесе за развитието на зоната, като една добра добавена стойност на целия регион още повече, че мястото е комуникативно“, заяви кметът Иван Тотев и благодари за решението на БНБ да предостави на Община Пловдив една от знаковите сгради на ул. „Райко Даскалов”.

„Това е сградата, по която е определена широчината на Главната улица, както и начинът, по който трябва да изглеждат на сградите по нея. Успех е, че вече 120-годишната сграда е общинска. Има уникална зала, салон – един от най-красивите и може да послужи за много неща – представителна, музей, галерия, но не и да бъде за административни услуги. За какво точно ще се използва тази историческа сграда, ще се реши след обществен дебат“, уточни кметът Иван Тотев.

Плановете са догодина новият касов център на БНБ да бъде открит. Той ще отговаря на всички съвременни и международни изисквания от гледна точка на сигурност и надеждност. Инвестицията е около 14 милиона лева.

„Инвестицията е сериозна, още повече във връзка с развитието на региона, тъй като ще обслужва града, областта и цяла Южна България. Тук ще се събират, съхраняват и превозват пари от банки и търговски обекти. Между 150-200 служители ще участват в процеса на работа“, сподели управителят на БНБ Димитър Радев.

Зоната в близост до касовия център ще бъде допълнително облагородена и озеленена.

Знеполският епископ Арсений отслужи водосвет за успех на начинанието.