Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започна Шестото издание на Дефиле на младото вино

В Пловдив започна Шестото издание на Дефиле на младото вино

През уйкенда посетителите ще могат да опитат продукцията на 24 изби, разположени в 11 локации в Стария град.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народният представител Менда Стоянова, областният управител Розалин Петков и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха Шестото рекордно издание на Дефиле на младото вино.

24 винопроизводители от цялата страна участват във фестивала тази година, те са бъдат разположени в 11 локации в Стария град. В Дефилето, което ще продължи и през уикенда, за първи път се представят и 9 пчелари, съобщи инициаторът на събитието Любозар Фратев - председател на Съвета по туризъм под тепетата.

Дефилето на младото вино е неразделна част от богатия културен календар на Пловдив, с който градът спечели съревнованието за Европейска столица на културата 2019, заяви кметът Иван Тотев. Той подчерта, че навсякъде по света се оценява качеството на българските вина и пожела на посетителите трите дни на тазгодишното издание да оставят незабравими спомени от Пловдив. За поредна година проявата е включена в програмата на Международната среща на туроператорите, която се провежда в града ни.

От своя страна министърът на земеделието и храните  Десислава Танева заяви, че над 130 млн. евро са предвидени за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 година по Националната  програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България.

Министър Танева уточни, че тазгодишната винена реколта се очаква да бъде два пъти по-малко от миналогодишната. „Всичко това е заради лошите метеорологични условия през годината. Целият земеделски сектор изпраща най-трудната си година. Надявам се винопроизводителите да получат добра цена за продукцията“, каза още министър Танева. Тя бе категорична, че Министерство на земеделието и храните ще продължи да подкрепя всички инициативи, свързани с повишаване конкурентоспособността на българското вино.