Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започна обратното броене до старта на Европейска столица на културата 2019

В Пловдив започна обратното броене до старта на Европейска столица на културата 2019

В препълнена зала на Драматичен театър Пловдив вечерта на 5-ти септември 2018 г. бяха представени ключовите моменти от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Екипът на общинската фондация „Пловдив 2019“ направи интересно, нестандартно и специално представяне.

„Радвам се тази вечер да сме заедно с много пловдивчани, със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, с посланици, с народни представители, общински съветници, районни кметове, хора на културата и изкуството, хора, за които Европейска столица на културата е повече от кауза. Емоцията, която изпитах, когато преди 4 години чух „Пловдив“ при обявяването на победителя за Европейска столица на културата през 2019, беше уникална. Тогава не си представях какво огромно значение има да чуя името „Пловдив“ и какво е значението за бъдещето на града“, заяви в емоционалното си обръщение кметът Иван Тотев и продължи: „Пловдив стана много различен. Енергията, която градът получи с това признание, ни даде възможният на много от нас да направим така, че той да се промени. Градът вече печели своите дивиденти – имиджът, авторитетът се изразяват и числови показатели – повече туристи, повече нощувки, с 41% повече са посещенията в Стария град в сравнение с миналата година. Това нямаше да се случи, ако Пловдив не беше получил заряда от това да бъде културна столица на Европа“.

Кметът Иван Тотев благодаря на всички, които участваха в процеса за подготовка, изготвянето на програмата и на всички пловдивчани за положителната енергия.

„Сигурен съм, че следващата година ще бъде годината на Пловдив. Годината, в която всички ще говорят за Пловдив и това ще даде отражение десетки години напред, тъй като Европейска столица на културата рефлектира върху бъдещето на Пловдив“, категоричен бе кметът Иван Тотев.

След четири години на подготовка програмата е вече факт, с над 300 проекта и близо 500 събития, обхващащи не само града, но и целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. Този списък от акценти предстои да се разширява и обогатява през цялата предстояща година от личните преживявания на всеки участник и зрител, от неочаквани артистични прояви и от инициативата на стотиците партньори, които се присъединиха към “Пловдив 2019“ с много ентусиазъм и креативна енергия.

Събитието бе дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет/, Благой Гешев /тромбон/, Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов.

През целия ден на 5-ти септември, денят който преди четири години Пловдив бе обявен за победител в надпреварата за домакинството на Европейска столица на културата 2019, имаше богата програма,  насочена е към всички възрасти и публики.

Денят завърши с мапинг "100 дни до началото" на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2. Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници - кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над "Пловдив 2019". Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започна отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.