Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започна научна конференция за откритията на Епископската базилика на Филипопол

В Пловдив започна научна конференция за откритията на Епископската базилика на Филипопол

Научна конференция за резултатите от проучвания на Епископската базилика на Филипопол беше открита днес в присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, Ленко Ленков от Фондация „Америка за България“, доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей, заместник-кмета по култура Александър Държиков и други експерти, участвали в разкопките през годните.

За направените открития от 1983 година до момента разказаха археолозите Елена Кисякова и Жени Танкова.

„За реализацията на този проект ръка си подадоха неправителствения сектор, общината, учените и държавата. Никой не очакваше подобни резултати, които станаха ясни благодарение на вземане на правилното решение за разкриване на целия обект и затваряне на пътя. Това е сложен обект от гледна точка на средата, в която се намира. Надяваме се да е една от емблемите на Пловдив през 2019 година и за поколенията, които ще го посещават,“ сподели заместник-министър Амелия Гешева.

Тя припомни, че за Епископската базилика бяха организирани международни конференции, с участие на чуждестранни археолози и много доброволци.

„Затварянето на улицата беше тежко политическо решение, но Епископската базилика ще бъде един от обектите, които ще се запомнят. Радостен съм от позицията на времето, че вече присъствам на конференция като днешната, на която говорим за резултатите от разкриването на този обект,“ сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

„Много е важно, когато има осъзнато управленско решение за експониране на цялостната площ на Базиликата,“ заключи доц. Костадин Кисьов.

След 35 години прочувания екипът е на финала на разкопките и реставрация на мозайките. Тя е с впечатляващи размери дори за Европа и ще бъде перлата на археологическото наследство на Пловдив.

„Откривателството на Базиликата в голямата си част предстои. Предстои академичната работа, която ще представи една силна и убедителна кандидатура в ЮНЕСКО“, заяви Ленко Ленков от фондация „Америка за България“ и благодари за съдействието на Община Пловдив.

„Това означава, че вървим на прав път, още повече че работата по него обединява хората и институциите, като ще направим всичко възможно да го завършим по най-добрия начин, допълни той и спомена, че Община Пловдив продължава да работи по много обекти на града – Небет тепе, Източната порта, Римския форум.

„Международният комитет за реставрации и консервация на мозайки избра Пловдив да е следващият домакин за конференция през 2020 година, като за целта се прие и меморандум от Общинския съвет“, съобщи заместник-кметът Александър Държиков. Добрата работа между институциите много бързо даде добри резултати, което означава, че мозаечното наследство ще се популяризира пред света“, уточни още той.

Освен презентациите на участниците, двудневната програма на конференцията включва и посещение на Епископската базилика и Малката базилика, както и откриване на тематична изложба с артефакти от Епископската базилика в Регионалния археологически музей. Материалите от конференцията впоследствие ще бъдат публикувани в сборник.