Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив започна изграждането на нова спортна зала „Дунав“

В Пловдив започна изграждането на нова спортна зала „Дунав“

Първа копка на нова зала „Дунав“ в район „Северен“ направиха на 18.09.2019 г. кметът на Пловдив Иван Тотев и ресорният заместник-кмет Георги Титюков.

„Спортът има особено място в управлението на Пловдив, а успехите ни са много големи. Не случайно един от първите документи, които приехме в началото на нашето управление, бе Стратегията за велотранспорта в града.

Един от най-хубавите проекти бе строежът на Младежкия център с цялата налична инфраструктура, със свободния достъп за хората, с фитнес площадките и игрищата“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че това е мотивът за построяване на нова зала за спорт, която да е извън зоната на парк „Отдих и култура“ в другите квартали.

Новото съоръжение ще бъде подходящо за 20 вида спорт и е на стойност 4,2 милиона лева, като средствата са осигурени от общинския бюджет.

Настоящата зала „Дунав“ е с две зали, с обща площ над 800 кв. м., но недостатъчна за всички деца, които тренират. Тук спортуват волейбол, баскетбол, художествена гимнастика.

Старата зала ще бъде съборена и на нейно място ще се построи спортен комплекс „Дунав“, който ще бъде с доста по-различни параметри – 3400 кв. м. застроена площ.

Новото съоръжение ще отговаря на всички изисквания за волейбол и баскетбол и художествена гимнастика , за която е необходима височина от 14 метра. Отделно ще има и две допълнителни зали за различни видове спорт, един от които е аеробика.

„В Пловдив е най-големия клуб за този вид спорт. В комплекса ще има и необходимите стаи за треньори, зали за пресконференции, съблекални, възстановителен център“, уточни заместник-кметът Георги Титюков.

Строежът ще бъде на два етапа – първо ще се изгради самият сграден фонд, за да не се спират тренировките в сегашната зала. На втория етап, след като новата зала бъде построена, ще се събори старата постройка, където ще се реализира спортния терен. На покрива на една от залите ще бъдат поставени фотоволтаични панели с мощност 25-30 киловата. Те се осигурят една независимост и ще захранват климатиците и да охлаждат през лятото.

„Това е едно добро решение за заплащане на разходите за ток. В момента тренират 200 деца, след ремонта това ще могат да правят 400 бъдещи спортни надежди. Спортният комплекс ще може да се ползва и от гражданите“, конкретизира Георги Титюков.

В следващите години предстои реализиране по реконструкцията на бул. „Дунав“ и връзката му с бул. „Северен“. С изграждането на новия булевард ще се намали трафика по „Цар Борис III Обединител“ и колелото на Панаира.