Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив вече има барелеф на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън

В Пловдив вече има барелеф на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън

Барелеф на американския президент Удроу Уилсън откриха днес кметът на Пловдив Иван Тотев, посланикът на САЩ Ерик Рубин и ген. Нонка Матова, председател на Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“. Образът на 28-ия президент на САЩ, защитил България в преговорите за Ньойския договор,  е пресъздаден от Стоян Заваринов.  Барелефът е поставен на входа на сградата на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ в район „Южен“.

"Град Пловдив дава голямо значение на този американски президент с наименование на улица на негово име. Днес с откриването на негов барелеф още веднъж отдаваме почит на човека, който оставя голяма следа в историята на България, който защитава териториалната цялост на България при подписването на Ньойския мирен договор", заяви кметът Иван Тотев.

С днешното събитие се поставя и началото от поредица от мероприятия на сдружението, с които ще се отбележи 100 години от края на Първата световна война.

Негово превъзходителство Ерик Рубин благодари за възможността да участва в откриването на барелефа, с което се отбелязва подкрепата на САЩ към българския суверенитет и независимост.

"100 годни след като американския президент Удроу Уилсън брани териториалната цялост на България, българо-американските двустранни отношения все повече се задълбочават. Нашите икономически, политически и социални взаимоотношения все повече ни обвързват като приятели. България се превърна в пример за страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към евроатлантическото семейство", сподели Н. Пр. Ерик Рубин.

Във фоайето на читалището, бе показана изложбата на Дружеството „100 години от Първата световна война“ с куратор г-н Иво Хаджимишев.

Специално за случая бе организирана и дискусионна кръгла маса за „Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, общински съветници, членове на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“.