Вие сте тук: Начало Новини В Пловдив валидираха пощенска марка „Антични тракийски монети“

В Пловдив валидираха пощенска марка „Антични тракийски монети“

Изданието се състои от една пощенска марка в блок с номинална стойност 0,65 лв, в тираж 3100 броя и специален пощенски печат.

Кметът на Община Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник областният управител Георги Пилев, главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и художника Симеон Кръстев валидираха  пощенска марка с изображението на тракийския цар Севт III. Темата на изданието е „Антични тракийски монети”, състои се от една пощенска марка в блок с номинална стойност 0,65 лв, в тираж 3100 броя и специален пощенски печат.

„Радвам се, че в Пловдив отново се събираме по такъв прекрасен повод. Само преди няколко седмици имах честта за първи път да валидирам марка, която е много знакова за нас, защото е свързана с Пловдив - първият български град, който ще бъде Европейска културна столица”, сподели кметът Иван Тотев. „Днес поводът също е много значим, а именно - една много малка колекция и поредица от марки, които имат огромно значение за българската история и историята по българските земи, а надявам се и за Вас филателистите”, допълни още той и изрази задоволство, че именно Пловдив е избран за тази церемонията.

Маркоиздаването от средата на миналия век се определя като популярно за колекционерския пазар. Още тогава голяма популярност придобива издаването на монети върху пощенски марки. През 1967 година е издадена първата серия марки и се казва „Антични монети”. През 1970 година излиза поредица „Старобългарски монети”, сега 50 години по-късно темата е „Антични тракийски монети” . Върху българска пощенска марка се явява бронзовата монетата на тракийския цар СЕВТ III, живял през 4 век пр. Хр.

„Днес  тази монета има по-особено място в изследването на Античния свят, когато през 2004г. проф. Китов открива бронзовата глава на Севт III. Според проучванията става ясно, че на 94 %,  откритието съвпада със изображението на античната монета”, обясни Деян Дънешки.

За художника Симеон Кръстев да нарисува изображението на Севт III и то да бъде отпечатано на пощенска марка е от особено значение и голяма чест.