Вие сте тук: Начало Новини В ОУ „Васил Левски“ кметът инспектира приложението на програмата за модернизация на учебния процес

В ОУ „Васил Левски“ кметът инспектира приложението на програмата за модернизация на учебния процес

„Основно училище „Васил Левски“ е пример за успешно модернизиране на учебния процес със закупуването преди време на няколко интерактивни дъски, мултимедии, таблет, помагала за часовете по физика и химия, което прави часовете изключително интересни за учениците“, това каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението си в основно училище „Васил Левски“. Заедно със заместник-кметът Стефан Стоянов и кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков на място видяха как се провеждат часовете по програмата за Модернизация на учебния процес.

Според директора Гергана Витева преподаването в училището е достигнало европейско ниво и помага на децата се учат с най-модерното и най-новото в целия свят.

„А това е нещо, което мотивира както децата, така и преподавателите“, сподели още тя.

В часовете по география децата показаха как сами подготвят различни презентации, които правят с помощта на интерактивните дъски. Първолаците от класа на „врабчетата“ празнуваха „100 дни в училище“, за което време бяха научили как да работят с таблет в часовете по математика, като решават задачи със събиране и изваждане.

„Община Пловдив стартира програмата за иновативни училища преди 5 години, като частично финансира проектите. В началото средствата възлизаха на 30 000 лева на година и постепенно достигнаха до 50 000 лева, които се разпределяха на конкурсен принцип. От тази година обаче средствата са значително завишени - между 180 000 - 200 000 лева, за да може още повече училища да се включат. До момента на година сме финансирали до 35 училища, но броят им може да се увеличи“, съобщи кметът Иван Тотев.

С модернизирането на учебния процес постигнах по-голяма мотивация при децата, които получават и по-качествено образование. Новите технологии дават възможност и за по-богат учебен процес. Самите учители записват допълнителна квалификация, за да са още по-полезни.

„Всичко това се случва в Пловдив благодарение на добрата образователна инфраструктура в детските градини, средните училища, професионалните гимназии и университетите“, посочи кметът.

Според заместник-кметът Стефан Стоянов инвестирането в образователния процес е нещо изключително важно чрез програмата „Модернизация на учебния процес“ се инвестира в съвременни образователни решения, а още по-хубаво е, че тази година средствата са 4 пъти повече.

„Училищата имат нужда от тази инвестиция, защото бюджетите им не винаги стигат за подобни технологии. Тук е и ролята на Община Пловдив“, допълни заместник-кметът.

Очаква се тази година основно училище „Васил Левски“ да се включи и в системата на Google за безплатно образование с което се дигитализира целия образователен процес – домашни, уроци, лесна комуникация с родители и деца.